Radar · Arbetskritik

Fackförbund: Anmäl Sverige till ILO

Forena uppmanar de fackliga centralorganisationerna att anmäla Sverige till ILO för brott mot konvention 121, som ska ge löntagare rätt till ersättning vid skador i arbetet.

Arbetsskadorna i Sverige ökar, men allt färre får livränta genom arbetsskadeförsäkringen. Nu uppmanar Forena LO, TCO och Saco att anmäla Sverige till ILO.

80 procent färre får i dag ut livränta genom arbetsskadeförsäkringen jämfört med för femton år sedan. Antalet arbetsskador har de senaste tio åren ökat med 34 procent, enligt rapporten Försäkringen som försvann.
 
– Varje dag skadas runt 130 personer i arbetet. Förr var det runt 20 av dem som fick ersättning, i dag är siffran 2. Det ger en rätt så förskräcklig bild över hur den här försäkringen fungerar, säger Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på fackförbundet Forena, till Arbetsvärlden

Forenas förbundsordförande Anders Johansson har skickat brev till samtliga sina ordförandekollegor inom LO, TCO och SACO. I brevet uppmanas de att anmäla Sverige till ILO för brott mot konvention 121, som ska ge löntagare rätt till ersättning vid skador i arbetet.