Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Regionerna gör revolt mot nätläkarna – vägrar betala

Regionernas kostnader för de privata nätläkarna skenar.

Regionerna har fått nog av nätläkarnas saftiga notor. Vi slutar betala, deklarerade Västra Götaland nyligen. Nu ryter Uppsala ifrån mot bolaget doktor.se som de anser är allt för kreativa när de fakturerar regionen.

Nätläkare som Kry och Min doktor har vuxit snabbt det senaste åren – och det har kostat regionerna stora summor pengar. I de regioner där nätläkarbolagen inte finns etablerade rent fysiskt får skattebetalarna betala 500 kronor i så kallad utomlänsersättning för varje patient som nyttjar nätläkarnas tjänster – även om de sitter hemma i sina egna vardagsrum. Oftast rör det sig om bedömningar av enkla åkommor eller läkemedelsförskrivningar som tar några få minuter.

I Uppsala har nätläkarbolaget doktor.se en fysiskt vårdcentral. Men bolaget registrerar ändå de uppsalabor som använder bolagets app för att göra digitala läkarbesök som ett besök i region Sörmland – och kräver region Uppsala på utomlänsersättning. Det går regionen inte med på längre, rapporterar Upsala nya tidning (UNT). Från och med den första mars slutar man betala fakturorna till doktor.se, meddelar hälso- och sjukvårdsdirektören Mikael Köhler.

– Det här är en underleverantörstjänst till deras vårdcentral. Då kan de inte fakturera för både vårdcentralen och appen, säger han till UNT.

Oklar juridik

Västra Götalandsregionen räknar med att nätläkarna kommer kosta skattebetalarna där 150 miljoner kronor under 2021. Ohållbart anser de styrande politikerna som nu deklarerat att man från och med nästa år inte kommer att betala någon utomlänsersättning till nätläkarna. Men Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, erkänner att det juridiska utrymmet att neka bolagen ersättningen inte är solklart.

– Vi undrar om ett digitalt besök är ett utomlänsbesök eller inte. Det här är egentligen ett sätt att ifrågasätta hela den nuvarande konstruktionen som den är uppbyggd, och hitta en annan väg framåt, säger han till Läkartidningen.

På Gotland går man lite mer varsamt fram. Där ska regionen nu utreda om det är möjligt att sluta betala privata nätläkare som inte har avtal med regionen. Förslaget kom från den socialdemokratiska oppositionspolitikern Filip Reinhag och den styrande borgerliga alliansen nappade. Den snabba tillväxten av nätläkarna har satt stor press på den offentliga vården, enligt Filip Reinhag.

– Vi har gått från blygsamma nivåer till en fördubbling varje år. Det börjar närma sig de nivåerna där vi ser att det dränerar vår egen primärvård i stort och tar utrymme från den utveckling vi behöver där, säger Filip Reinhag till Läkartidningen.

Läs mer:

Efter kritikstormen: Nu backar politikerna om Kry

Flera kopplingar mellan Moderaterna och Kry – som håvar in skattepengar

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV