Radar · Utrikes

Försök att rädda Iranavtal i sista stund

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian, Tysklands Heiko Maas och Storbritanniens Dominic Raab under ett möte i Berlin i fjol.

Europas stormakter och USA har inlett ett möte i förhoppning om att kunna rädda kärnenergiavtalet med Iran. EU:s permanente rådsordförande Charles Michel säger att diplomati är ”avgörande” för att behålla avtalet. Men Tyskland varnar Teheran för att ”leka med elden”.

Teheran har hotat att ta ett avgörande steg mot att överge avtalet på tisdag, om inte amerikanska sanktioner som infördes under president Donald Trumps styre hävs.

Utrikesministrarna från Tyskland, Storbritannien och Frankrike har samlats i Paris för att över videolänk dryfta situationen med sin amerikanske kollega Antony Blinken.

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel skriver på Twitter, efter ett samtal med Irans president Hassan Rohani, att EU:s förhoppning är att parterna återgår till att följa avtalet fullt ut. Avgörande för att rädda det är ”utrymme för diplomati” och ”positiva framsteg” i dödläget mot USA, skriver han.

"Vill öka spänningar"

Tysklands utrikesminister Heiko Maas använder dock ett kraftfullare ordval, sedan Teheran meddelat att vissa inspektioner från IAEA stoppas.

– Iran är uppenbarligen inte intresserat av att lätta på spänningarna, men vill öka dem. De leker med elden, säger han.

Det var när Trumps USA övergav avtalet 2018 som det föll samman, och Iran har sedan dess gjort fler och fler avsteg från överenskommelsen.

De europeiska stormakterna har försökt stötta upp uppgörelsen, som slöts 2015 i Wien och innebär kontroller av Irans kärnenergiprogram i utbyte mot sanktionslättnader.

USA:s nuvarande president Joe Biden har sagt att han är beredd att återgå till avtalet och lyfta sanktioner om Iran börjar fullfölja alla sina åtaganden igen.

Ta första steget

Iran har i stället krävt att USA tar första steget, och sätter press genom planer på att stoppa vissa inspektioner från FN:s atomenergiorgan IAEA från och med nästa vecka.

IAEA:s chef Rafael Grossi reser till Teheran på lördag för att diskutera hur inspektionerna ska kunna fortsätta framöver.

Organet varnar för att Irans planerade begränsningar skulle få ”en allvarlig påverkan” på IAEA:s förmåga till kontroller i landet.

Syftet med JCPOA, som avtalet heter, är att säkerställa att Iran inte skaffar sig kärnvapen i utbyte mot att sanktioner mot landet hävs.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV