Radar · Inrikes

Vattnet väller in: ”Kunde lika gärna simma”

Lisbeth Linngård räddar sina blomkrukor som flytit iväg efter nattens kraftiga skyfall i Gävle.

Stora bostadsområden i Gävle står helt under vatten efter nattens skyfall. Lisbeth Linngård i centrala Gävle är en av dem som blickar ut över förödelsen.

Både hus och bilar är översvämmade av en brun vattenmassa.

Regnet har pågått nästan hela onsdagen. På Apelgatan i Hemsta i centrala Gävle bor Lisbeth Linngård i en radhusliknande byggnad.

Utanför hennes altan böljar ett hav av vatten som går henne upp till knäna. Förbipasserande grannar bär på kassar med saker som de försöker rädda från vätan.

På parkeringen går vattnet upp över bildörrarna. En väninna till Lisbeth bär sin hund men det finns ingenstans att sätta ned den för att kissa.

"Kan lika gärna simma"

Lisbeth befinner sig inne i lägenheten som klarat sig bra, trots att den ligger i markplan, men alla förråd är översvämmade. Där står vattnet ett par decimeter upp. Om hon öppnar dörren kommer det att välla in.

På samma våningsplan bor Janne Adolfsson, där står vattnet flera centimeter över golvet.

– Nyss när jag skulle gå till bilen och han kom så skrattade jag bara, för jag tänkte att det är inte sant, jag kunde lika gärna simma, så pass mycket är det, säger hon.

Trots tidigare översvämningar i området har vattennivån aldrig varit så här hög. Hon beskriver situationen som en katastrof.

– Det är nästan som ett vattenfall på innergården, det forsar från ett vattendrag intill som är överfyllt. Det fylls på hela tiden, jag vet inte var det ska sluta, säger hon.

Lisbeth Linngård i Gävle har drabbats av översvämningarna. Foto: Fredrik Sandberg/TT Foto:
Annika Larsson räddar sin katt från översvämningarna i bostadsområdet Hemsta, efter nattens kraftiga skyfall i Gävle. Foto: Fredrik Sandberg/TT Foto:
Janne Adolfsson i Hemsta i Gävle är på väg in i sin lägenhet. Inne hos honom står vattnet fler centimeter över golvet. Foto: Fredrik Sandberg/TT Foto:
Öppna i helskärm
1 / 3

"Kommer ta många år"

De har ännu inte haft kontakt med räddningstjänsten eftersom de behövt prioritera de allra viktigaste platserna i länet.

I bakgrunden hörs gny från grannens hund som Lisbeth vaktar. Grannen är vid sin kolonilott cirka hundra meter från bostaden.

– Där är det hur mycket vatten som helst, så hon var ledsen nu och skulle gå dit och titta. Där kommer de inte att kunna få någon ordning på många år, säger Lisbeth.

På tisdagen när Lisbeth gick och lade sig såg hon hur det störtregnade, men hon hade aldrig kunnat drömma om att det skulle se ut så här när hon vaknade. Vid halv tre-tiden kom hennes granne och ringde på.

– Hon hade varit tvungen att fly från kolonistugan där hon sov för där gick det inte att vara.

TT: Vad kommer du att göra i dag?

– Ingenting, man går bara och undrar ”kommer det att sluta?” Jag ska försöka rensa ut frysen, det har jag tänkt göra länge. Jag kan laga mat till alla grannar som inte har någonting hemma.