Radar · Inrikes

Bilder från nattens skyfall: Vägar under vatten – boende varnas

Det har fallit 140 millimeter kring Gävle från i går klockan 20 till klockan 04 i morse, enligt SMHI.

I Gävleområdet har det regnat dubbelt så mycket i natt som det normalt regnar under en hel augustimånad – den största regnmängd som uppmätts i Gästrikland.

Flera vägar och viadukter står under vatten efter kraftiga skyfall och det är stora störningar i tågtrafiken i Gävle och Dalarna.

Det VMA, viktigt meddelande till allmänheten, som gick ut vid 03 från räddningstjänsten i Gävleområdet, är nu hävt. Men räddningstjänsten vill fortsatt varna för skador i vägbanan och öppna brunnar, där brunnslocken spolats bort.

Under natten har flera larm kommit in om vattenskador i hus runt om i Gävleborgs län. Bland annat samlades vatten i stadens polishus, med risk för att ett omklädningsrum skulle rasa, skriver Gefle Dagblad.

Polisen har också kontaktat Trafikverket för att varna bilister att köra i regnovädret.

Klass 1- och klass 2-varningar den 18 augusti
Klass 1- och klass 2-varningar den 18 augusti. Grafik: Johan Hallnäs

Larm i Dalarna

Även i södra Dalarna har regnovädret märkts av.

– Vi har haft en hel del larm, men vi har klarat oss betydligt bättre än till exempel Gästrike, säger Stefan Fröbom, inre befäl vid räddningstjänsten Dala Mitt.

Under natten körde en postbil ner i ett vattendrag, sedan en bro spolats bort på en enskild väg söder om Borlänge.

– Chauffören har lyckats ta sig upp och sätta sig på taket på bilen, och där har han suttit och väntat tills det kom en förbipasserande som kunde larma. Han satt där i ett par timmar, berättar Stefan Fröbom.

Strax efter klockan 05 kunde chauffören till slut få hjälp och han har nu förts i säkerhet.

Rekord i Gästrikland

Vid 10-tiden hade 161,6 millimeter regn fallit kring Gävle, vilket slår det tidigare rekordet för största uppmätta regnmängd sedan mätningarna började. Det tidigare rekordet i Gästrikland var 125,8 millimeter.

Det nationellt regnrekordet ligger på 198 millimeter vilket uppmättes i Fagerheden i Norrbotten den 28 juli 1997. Den högsta mätningen som gjorts i augusti ligger på 188,6 millimeter i Värmland 2004, enligt SMHI.

– Normalt i augusti kommer det 70 millimeter under hela augusti, så det har alltså kommit dubbelt så mycket regn på en natt som på en hel månad, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Översvämmad källarnedgång vid bostadshus i Gävle. Foto: Pernilla Wahlman/TT Foto:
Häftiga regnmängder under natten har orsakat stora översvämningarna i Gävle. På bilden syns ett bostadsområde vid Södra Kungsvägen. Foto: Fredrik Sandberg/TT Foto:
Flera vägar och viadukter står under vatten efter kraftiga skyfall och det är stora störningar i tågtrafiken i Gävle och Dalarna. På bilden syns Källviksvägen i Falun. Foto: Ulf Palm/TT Foto:
Öppna i helskärm
1 / 3

Mer regn att vänta

Gävle kommun är hårdast drabbat. I övriga länet har det fallit 40 till 50 millimeter under natten. För Gävleborgs del har det värsta passerat men fler skurar kan komma in under dagen vilket kan ställa till det ytterligare, en klass 2-varning ligger kvar över Gävleborgs län och östra delen av Dalarna.

Ovädret rör sig nu västerut över Dalarna där det kommer att komma mer regn under dagen.

I Gävleborg passerar regnskurar från och till fram till i morgon bitti. För övriga Norrland fortsätter kraftigt regn under dagen som mattas av till kvällen.

Tågtrafiken påverkad

En klass 1-varning är utfärdad för östra Jämtlands län, Västernorrlands län, Västerbottens kust och Norrbottens kust och inland.

Regnet har översvämmat tågrälsar och perronger och påverkar därför även tågtrafiken. Det är helt stopp mellan Borlänge och Falun. Söder om Gävle påverkas inte trafiken nämnbart.

– Men ska man förbi Gävle går tågen med begränsad kapacitet, det går långsamt, är många förseningar, och alla avgångar kommer inte avgå, säger Pernilla Johansson vid pressjouren på SJ.

Hur tågtrafiken kommer att utvecklas under dagen beror helt på vädret. Regnet påverkar däremot inte Uppsalapendeln.

Fortsatt ostadigt

För andra delar av landet – Västernorrland, östra Västerbotten, Uppsala och Västmanland – gäller klass 1-varningar. En klass 1-varning har även tillkommit för delar av Jämtlands län, där regnet har börjat falla under natten och väntas bli som kraftigast under de tidiga morgontimmarna.

Skyfallen väntas hålla i sig fram till onsdagseftermiddagen.

– Efter det kommer det att fortsätta att vara ostadigt med skurar, men inte med samma intensitet, säger Ulrica Sievert vid SMHI.

Även i Skåne och Västra Götaland har skyfallen varit kraftiga. Bara mellan klockan 21 och 22 på tisdagskvällen föll det exempelvis 19 millimeter regn i Malmö, men nu har de mest intensiva skyfallen avtagit i södra Sverige, enligt SMHI.

På torsdag kväll väntas regnovädret ha dragit förbi på samtliga platser. Sist avtar regnovädret i de nordligaste delarna.

Fakta: Vädervarningar

Klass 1: Väder som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.
Klass 2: Väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.
Klass 3: Mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.
Källa: SMHI

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV