Radar · Utrikes

Artisten Quentin Quarantino samlade in fyra miljoner dollar – vill flyga ut afghaner

Många är de Afghaner som nu vill fly landet.

En meme-artist som går under namnet Quentin Quarantino har samlat ihop flera miljoner med hjälp av sina följare på internet. Ändamålet är att betala för flygplan för att hämta och flyga ut afghaner som nu hotas att dödas eller fängslas av talibanerna.

225 000 dollar kostar det att skicka ett flygplan fån USA till Afghanistan för att hämta upp drygt 300 personer som jobbat som tolkar, kvinnorättsaktivister och liknande i Afghanistan och som nu i värsta fall riskerar döden i och med att talibanerna tagit över landet.

Den kostnaden lyckades New York-bon och memeartisten Tommy Marcus, mer känd som Quentin Quarantino, att samla in på bara 38 minuter, i en Gofundme-insamling. Och det stannar inte där. Efter fem timmar hade han lyckats samla in över två miljoner dollar, skriver Gonetrending. I skrivande stund är siffran uppe i över fyra miljoner dollar. Det kommer innebära flera vändor med flygplanen, skriver Tommy Marcus på insamlingssidan, och försäkrar att allt kommer att gå direkt till att hjälpa så många afghaner som möjligt, och att allt eventuellt överskott kommer att gå till International Women’s Media Organization.

Att Quentin Quarantino lyckades samla in så mycket medel på kort tid beror troligtvis på att han har över en halv miljon följare, efter att ha blivit känd för att posta olika memes om absurditeten i amerikansk ”covidkultur”, såsom exempelvis maskmotstånd.

Flera aktörer kommer att hjälpa till i räddningsuppdraget, bland annat det privata specialuppdragsföretaget Raven Advisory, LLC och VME, en en frivilligorganisation bestående av militärveteraner som numera jobbar inom media och underhållningsbranschen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV