Radar · Miljö

USA och Kina överens om klimatsamarbete

USA:s klimatsändebud John Kerry, bild från mars i år.

USA och Kina ska samarbeta i kampen mot klimatförändringarna.
Det säger de två supermakterna i ett gemensamt uttalande efter att USA:s klimatsändebud John Kerry träffat sina kinesiska motsvarigheter i Shanghai.

”USA och Kina förbinder sig att samarbeta med varandra och andra länder för att tackla klimatkrisen, som måste mötas med det brådskande allvar som krävs”, heter det i det skriftliga uttalande länderna skrivit under.

Sedan maktskiftet i Washington DC säger båda länderna att klimatet och miljön är högprioriterade områden och John Kerrys resa sågs som ett tillfälle att lägga konflikter i andra politiska frågor åt sidan och försöka nå samarbete kring klimatet.

I uttalandet listas enligt nyhetsbyrån AFP en rad möjliga vägar till samarbete mellan de två länder i världen som tillsammans står för nästan hälften av jordens världens utsläpp av växthusgaser.

De två länderna ska enligt dokumentet både själva minska sina utsläpp och gemensamt hjälpa utvecklingsländer att satsa på mer miljövänliga energikällor. De ska även samarbeta för att kunna åta sig att följa de mål som sattes upp i Parisavtalet från 2015.

Ett av Joe Bidens första beslut som president var att återansluta USA till Parisavtalet från 2015, som hans föregångare Donald Trump lämnade.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV