Radar · Migration

Storm mot Bidens svikna flyktinglöften

Bygge av USA:s gränsmur mot Mexiko i fjol.

Joe Biden lovade att USA under hans ledning skulle släppa in många fler flyktingar än vad Donald Trump tillät. Och den nye presidenten sade dessutom att arbetet skulle påskyndas. Men på fredagen läckte uppgifter om motsatsen ut: Vita huset kommer att behålla Trumps gräns på 15 000 människor per år.

– Det här är en otrolig besvikelse. USA är världens mäktigaste land och det här är det bästa vi kan åstadkomma? säger National Immigration Forums ordförande Ali Noorani till The Washington Post och får medhåll av såväl politiker som andra invandringsorganisationer.

– Vi står inför vår tids största flyktingkris och det finns ingen anledning att begränsa oss till 15 000. Snälla, säg att det här inte stämmer, president Joe, säger senatorn Dick Durbin, demokrat från Illinois, till The New York Times.

Tiotusentals i kö

15 000 är en historiskt låg siffra. Biden uppgav i februari att han vill öka den till 62 500 under innevarande budgetår, och till 125 000 nästa år.

Men de planerna ser ut att gå om intet, enligt The Washington Post på grund av att Vita huset under Biden inte vill framstå som ”mjukt” i invandringsfrågan – en vanlig angreppspunkt från republikaner.

Samtidigt har 35 000 flyktingar runt om i världen redan godkänts för inresa till USA, men får ännu inte sätta sin fot i landet, utan måste stanna i flyktingläger. Kritiken kommer dessutom efter en vår där Biden har fått ris för att inte ha gjort tillräckligt för att förbättra situationen vid gränsen mot Mexiko i allmänhet, och i synnerhet för de ensamkommande barn som hålls i förvar i USA i väntan på beslut.

Besked först i maj?

Efter fredagens kritikstorm tvingades Bidens pressekreterare Jen Psaki sent på fredagen försvara uppgifterna, och sade då att kritiken helt bygger på missförstånd, att en exakt siffra inte är fastslagen ännu, och att ett officiellt besked kan dröja fram till den 15 maj.

– De senaste veckorna har han (Biden) diskuterat med sina rådgivare om vilket antal flyktingar vi rent realistiskt kan ta emot fram till oktober, sade Psaki, och lade till att det i den budget som Biden presenterades förra veckan ingår en ökning av antalet flyktingar.

– Men med den decimerade infrastruktur och mottagningsprogram vi ärvde av den förra regeringen blir det osannolikt att nå det ursprungliga målet på 62 500.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV