Idag hålls protester mot införande av marknadshyror runtom i Sverige. Uppslutningen har varit långt över förväntan. ”Vi har just nu 154 protester inprickade i 35 kommuner”, säger Elin Gauffin, en av initiativtagarna.
Målet var att arrangera 100 protester runt om i Sverige, men det målet har slagits med råge och är i skrivande stund uppe i 154.
– Vi har förstått att detta bara är början, säger Elin Gauffin, en av initiativtagarna och samordnarna till kampanjen Nej till Marknadshyra.
På grund av coronarestriktionerna så blir demonstrationerna i miniformat med max åtta deltagare på varje plats, men i flera större städer hålls fler demonstrationer, och det är nu 74 organisationer som står bakom kampanjen, en blandning av studentkårer, hyresgästföreningar, nätverk och partier. Engagemanget för frågan bland allmänheten är också stor, upplever de medverkande.
– Det är full rulle här. Folk skriver under våra namnlistor som bara sjutton. Vi hade ett tjugotal med oss, och de tog slut på 20 minuter. Även våra flygblad tog slut efter 45 minuter, säger Eva Fee som deltar i protesterna vid Skanstull i Stockholm.
Namnlistorna kommer från Hyresgästföreningens kampanj Säg nej till Regeringens hyreschock, som också finns digitalt.
"Många jätteupprörda"
– Många är jätteupprörda och undrar hur man ens får för sig att föreslå något sådant just nu, säger Elin Gauffin.
Protesterna handlar om den utredning som ska läggas fram till sommaren och vars direktiv handlar om att fastighetsägarna själva ska få sätta hyran på nyproducerade lägenheter, utan förhandlingar med Hyresgästföreningen, något som Syre skrivit mer om här.
Ytterligare en utredning ska undersöka hur läge och kvalitet kan få större genomslag i hyressättningen, vilket även det riskerar leda till höjda hyror i attraktiva områden.
Arne Johansson i Norra Järva är ordförande i Norra Järvas stadsdelsråd, en av de föreningar som startade kampanjen. Han menar att de som vet vad marknadshyra skulle innebära är väldigt oroade över konsekvenserna.
– Hyresgästföreningen har tagit del av en rapport från konsultföretaget Ramboll. De har tittat på vad marknadshyror skulle kunna innebära ända ner på postnummernivå i flera stora städer. I Stockholm och Göteborg handlar det om hyreshöjningar på 30-50 procent, och kanske ännu mer inne i innerstäderna, uppemot 100 procent, säger han.
Men det finns en form av marknadshyra redan idag, tillägger han. När någon flyttar ur en lägenhet som därefter renoveras.
– Där finns det ingen motpart att förhandla med och det blir ju en fri hyressättning, säger han.
"Kan få genomslag överallt"
Detta är något som politikerna måste göra något åt, menar han.
– Det är en jätteskandal att Socialdemokraterna och Miljöpartiet gett efter för Centern och Liberalerna. Senast innan valet var de ju emot marknadshyra och nu vill de införa det.
Argumentet att det bara skulle handla om nyproduktion ger Arne Johansson inte mycket för.
– Du har ju också förslaget om ökat genomslag för läge och standard. Detta är något som kommer ge genomslag i hela beståndet inom några år. Även i mindre attraktiva områden finns lägenheter som kan klassas som mer attraktiva: närmare grönområde, bättre utsikt, modernare kök och så vidare, säger han.
I Kiruna tjuvstartade protesterna redan under lördagen. Jonas Brännberg var en av de deltagande. Han berättar att reaktionerna från de förbipasserande har varit positiva och de har stärkt hans övertygelse om hur viktigt det är att protestera mot marknadshyror.
– Det är väldigt många som har en problematisk bostadssituation, som inte har råd att flytta hemifrån eller som bor jättedyrt i andra hand. Jag träffade människor som var desperata och berättade om sin situation. Hur de stått länge i bostadskö utan att få någon lägenhet eller hur de bor trångt. En ensamstående mamma berättade hur hon inte kommer ha möjlighet att ge dottern ett eget rum, då hon inte har råd med det redan idag.
Finns koppling till klimatrörelsen
Protesterna som äger rum har också märkts ut i den karta som klimatrörelsen Fridays for future har på sin hemsida och visar att det finns en koppling mellan de olika proteströrelserna.
– Hyresrätten är den mest klimatvänliga boendeformen: man delar på alla energisystem och det rivs inte ut varje gång någon flyttar. Allt detta hotas om marknadshyror införs och ingen har råd att bo kvar, säger Elin Gauffin.
– Det är roligt att vi kan uppmärksamma varandra och jag hoppas att vi kan fortsätta att kämpa tillsammans för det som är bra för många människor och ett hållbart sätt att bo på, säger Jonas Brännberg.
Hans känsla är att redan idag så är bostadspolitiken långtifrån social.
– Införs marknadshyra så blir det en katastrof och en riktig fattigdomsfälla. Därför känns det jätteviktigt att göra det här.
Texten har uppdaterats under dagen.