Radar · Politik

New Delhi  i två dagars lockdown

Sjukvårdspersonal covidtestar invånare i New Delhi under fredagen.

Indiens huvudstad New Delhi har gått in i en två dagar lång nedstängning.
25-miljonersstaden är den värst drabbade i landet som dagligen rapporterar nya dystra rekordsiffror – på lördagen 234 000 nya smittofall.

Bara under april har över två miljoner nya smittade tillkommit i Indien och såväl sjukhusplatser som mediciner börjar ta slut.

Myndigheterna befarar att mörkertalet är mycket stort, men de är också försiktiga med för hårda åtgärder. En nationell nedstängning i fjol ledde till stort lidande och en kraftig ekonomisk nedgång.

Nedstängningen i New Delhi blir därför ett test för att se vilken effekten blir. Men helt stänger staden inte ner. Restauranger och affärer tvingas stänga, men bröllop och begravningar kan hållas, med begränsat antal deltagare.

– Grips inte av panik, alla väsentliga samhällsfunktioner kommer att fungera även under helgen, säger delstaten Delhis högste ansvarige minister Arvind Kejriwal.

Delvisa nedstängningar kommer även införas i delstaterna Gujarat och Uttar Pradesh. I den senare ska samtliga 240 miljoner invånare hållas hemma, men bara under söndagen.

Uttarakhand i norra Indien har också infört vissa begränsningar, men företräde ges för i stort sett allt firande av den religiösa högtiden kumbh mela – då troende tar renande bad i främst den heliga floden Ganges. Bara den här veckan har runt 4,6 miljoner människor rest dit, och de allra flesta utan att följa covidriktlinjerna.

Dessutom har Indiens vaccineringsprogram stött på patrull. Omkring 117 miljoner av de över 1,3 miljarder indierna har fått en dos och rapporter om att lagret börjar ta slut kommer från flera regioner.

– Det här är en väckarklocka för hela världen. Vaccin måste finnas tillgängligt för alla, överallt, rik som fattig, så att vi kan besegra den här fruktansvärda pandemin, säger Udaya Regmi vid internationella Röda Korset.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV