Radar

Mutationerna som forskarna håller extra koll på

En ny variant har upptäckts i Indien.

Ständig förändring – det är virusets melodi. Men vissa mutationer är läskigare än andra, och några följs extra noga. Dit hör en ny, indisk variant.

Virus ändras precis hela tiden och coronaviruset kommer att uppträda i mängder av skepnader, berättar Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

Enligt Ali Mirazimi klassar forskarna virusförändringar i tre grupper: intressanta varianter, oroande varianter och varianter som medför allvarliga konsekvenser.

Ännu finns ingen mutation som placerats i den tredje gruppen, men väl i den andra gruppen och som forskarna nu följer särskilt noga.

– Den brittiska varianten, den sydafrikanska och den brasilianska varianten finns här. Vi vet att de alla påverkar hur viruset sprids.

Kan påverka effekten

För både den brasilianska och den sydafrikanska varianten kan vaccinets effekt också påverkas, förklarar han.

– Men vi har sett att vaccinet fungerar bra på den brittiska varianten.

Nu har det kommit en ny virusvariant som har hittats i Indien. Den kallas den indiska dubbelmutationen – en benämning som kan sätta skräck i vem som helst.

– Jag tycker att det namnet är lite konstigt, alla varianter innehåller flera mutationer. Men den här har två läskiga mutationer, säger Ali Mirazimi.

Två mutationer

Förutom den förändring som finns i den brasilianska och den sydafrikanska varianten så har den en mutation till som kan få betydelse och som har påträffats i en variant från Kalifornien, USA.

– Vi har inte sett de två mutationerna tillsammans förut.

Exakt hur den varianten kan påverka, och i vilken utsträckning, är dock inte klart ännu eftersom den är så pass ny, förklarar Ali Mirazimi.

– Den här varianten är definitivt en sådan vi håller koll på. Den behöver inte vara allvarligare, men vi måste titta närmare på den.

Hur allvarlig en mutation är kan mätas utifrån olika kriterier.

– Några av dem kommer att vara allvarligare än andra. I dag mäter vi vaccinmotståndskraft, samhällsspridning och farlighet.

Det finns ingen bra medicin mot covid-19, men om det kommer kan virusets inverkan på effekten av medicinen också tas med, förklarar han.

Ändra vaccin snabbt

När nya, obehagliga varianter kommer så finns det trots allt hopp. Vaccintillverkarna kan ganska snabbt ändra vaccinen så att de får effekt på även de nya varianterna. I alla fall de vaccin som görs med nyare metoder, förklarar Ali Mirazimi.

– Moderna har redan börjat att ta fram vaccin mot den sydafrikanska varianten, och jag skulle tro att Pfizer också gör det.

Att forska fram nytt vaccin tar kanske sex till åtta veckor, berättar han, till det kommer prövningar och godkännande, som kan ta lite längre tid.

– Men vi vet att alla vaccin som finns nu skyddar mot svår sjukdom och död, säger Ali Mirazimi.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV