Radar · Politik

Moderater fick alkohol hemkörd – Malmöborna betalade 90 000 kronor

Hemkörning av alkohol skulle rädda Malmös krögare, men hittills har bara fyra leveranser genomförts, två av dem till moderata politiker som varit med och fattat beslutet.

Hemleveranser av alkohol skulle rädda Malmös krögare. Men bara fyra gånger har möjligheten utnyttjats – varav två gånger av moderata politiker som varit med och fattat beslutet. Kostnaden för skattebetalarna: 90 000 kronor.

För att stötta krögare som har det svårt under pandemin har Malmös krögare sedan en dryg månad tillbaka möjlighet att köra ut alkohol och servera folk i deras hem. För detta krävs dock ett särkskilt tillstånd och därför bemannas nu Malmö kommuns tillståndsenhet med handläggare under helgerna. Hittills har det kostat 90 000 kronor, rapporterar Sveriges radio Malmöhus.

Bara fyra leveranser har ägt rum, två av dem till moderata politiker som varit med och driva igenom beslutet tillsammans med Liberalerna, som därmed gick emot sin koalitionspartner Socilademokraterna. Oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M), som är en av dem som beställt alkohol, tror att fler krögare skulle använda sig av möjligheten om de inte var oroliga för att straffas i efterhand.

– Krögare berättar att de vågar inte lita på detta. De är rädda för sitt serveringstillstånd som ju är krögarnas levebröd, säger Torbjörn Tegnhammar (M) till Sveriges radio Malmöhus.

Ett skäl till krögarnas tvekan kan vara att olika myndigheter gör olika tolkningar av reglerna. Enligt länsstyrelsen måste den personal som levererar alkohol till folks hem stanna kvar tills den är uppdrucken, medan beslutet i Malmös social– och arbetsmarknadsnämnd innebär att personalen kan åka därifrån när alkoholen har serverats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV