Radar · Utrikes

Militärjuntan släpper fångar – men inte aktivister

Demonstranter håller upp bilder på Myanmars avsatte civila ledare Aung San Suu Kyi i samband med en protest mot juntan i i Myanmars största stad Rangoon den 16 februari.

Drygt 23 000 fångar släpps ur fängelse i Myanmar under en nyårsamnesti på lördagen. Men få, om ens några, av de demokratiaktivister som gripits sedan militärkuppen den 1 februari tros finnas bland de frisläppta.

– Fångarna är främst från före 1 februari, men vissa av dem har även fängslats senare, säger en talesperson för fängelsemyndigheten.

Talespersonen uppger att han saknar uppgifter om huruvida några av de frisläppta personerna fängslats i samband med protester mot juntan.

Lördagen är den första dagen av det traditionella nyårsfirandet i Myanmar, och den sista av en femdagarsledighet som vanligtvis firas genom besök på buddisttempel och gatufester.

Demokratiaktivister i landet har uppmanat att årets festligheter ska ställas in och bett människor att i stället fokusera på kampen för att återföra demokrati efter juntans maktövertagande och fängslande av den avsatta civila ledaren Aung San Suu Kyi.

Suu Kyi är en av 3 141 personer som gripits i samband med kuppen, enligt en sammanställning av människorättsorganisationen AAPP.

Sedan militären tog makten har omfattande protester pågått i landet. Förutom fängslandena har juntan svarat med dödligt våld – fler än 700 personer har dödats av militär och polis, enligt AAPP.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV