Radar · Migration

Kvinnor från Afghanistan räddar liv i Australien

Få både män och kvinnor i Afghanistan är simkunniga.

Det är få afghaner som lär sig simma – särskilt kvinnor. Men nu har Australien fått sitt första livräddningsteam bestående av kvinnor från Afghanistan. Ingen av dem kunde simma eller surfa när de anlände som flyktingar till Australien för ett par år sedan men nu har de vunnit pris för sina insatser.

– När jag anlände till Australien kunde jag inte simma alls och jag var väldigt rädd för vatten, säger 18-åriga Setara Rezai till SBS Dari. 

Life Saving Victoria är en australiensisk livräddningsorganisation. Organisationens integrationsprogram kom till den skola där Setara Rezai och en grupp andra unga kvinnor från Afghanistan studerade engelska för att informera dem om simning och hur viktigt det är att kunna i ett land som Australien.

De bestämde sig för att fortsätta lära sig simma och gick efter ett år med i Bonbeach Surf Life Saving Club.

– När vi sakta gjorde framsteg blev jag vecka för vecka mer intresserad av simning och lärde mig att alla som bor i Australien borde veta hur man simmar, och att när du kan det så hjälper du inte bara dig själv utan kan också rädda en annan människas liv, säger Setara Rezai till SBS Dari.

På grund av pandemin ställdes delstaten Victorias mästerskap i livräddning in 2020 – en besvikelse för det afghanska tjejlaget. Men i år kunde de ställa upp i en liknande tävling och kammade hem andraplatsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV