Radar · Morgonkollen

WHO varnar: För få doser till Afrika

En sköterska delar ut en dos covidvaccin i Soweto i Sydafrika.

Det globala vaccinprogrammet Covax har inte tillgång till tillräckligt med covidvaccin. Därmed kommer bara omkring 17 procent av Afrikas befolkning att vara vaccinerad innan årsskiftet, varnar Världshälsoorganisationen WHO.

Covax kommer under året att skicka 150 miljoner färre doser till Afrika än tidigare beräknat, enligt nya uppgifter. Det ökar oron för sjukdomsläget på kontinenten.

– Den svindlande ojämlikheten och de grava förseningarna av vaccin hotar att göra delar av Afrika till grogrund för vaccinresistenta varianter, säger WHO:s Afrikachef Matshidiso Moetti och varnar för digra konsekvenser.

– Det kan föra tillbaka hela världen till ruta ett.

Få fullt vaccinerade

De 17 procenten är långt under WHO:s mål på 40 procent och Moetti riktar sig mot i-länderna.

– Så länge som de rika länderna stänger ute Covax från marknaden kommer Afrika att missa sina vaccinationsmål, säger han.

Om allt gått enligt planerna skulle Afrika totalt ha fått 95 miljoner doser fram till och med september, men hittills har bara 50 miljoner doser kunnat delas ut och enligt John Nkengasong, chef för AU:s folkhälsoorgan Africa CDC, är bara 3,5 procent av afrikanerna fullt vaccinerade.

Vill köpa direkt

Tidigare i veckan bad Afrikanska union (AU) världens vaccintillverkare att även den kontinentens länder skulle få köpa vaccin och inte behöva vänta på allmosor från resten av världen.

– Att dela med sig av vaccin är bra. Men vi borde inte behöva förlita oss på att andra delar med sig. Vi vill köpa direkt från samma tillverkare, sade AU:s covidansvariga Strive Masiyiwa i tisdags.

– Tillverkarna vet mycket väl att de inte på allvar har gett oss tillgång till vaccin, fortsatte han.

Enligt nyhetsbyrån AFP:s siffror har det i Afrika bara delats ut nio doser per 100 personer. Det kan jämföras med 118 doser i USA och Kanada, 104 i Europa och 84 i Asien.