Radar · Djurrätt

Hundratals fåglar dränkta i olja efter orkanen Ida

En trefärgad häger dränkt i olja vid Alliance raffinaderi i Belle Chasse, Louisiana.

Minst 100 fåglar uppges ha dött eller skadats i Louisiana efter ett omfattande oljeläckage från ett raffinaderi i närheten av Mississippifloden. Flera oljeläckor har rapporterats i delstaten efter orkanen Ida som orsakade kraftiga översvämningar i nordöstra USA.

Naturvårdstjänstemän i Louisiana har hittat ett hundratal fåglar dränkta i olja i närheten av oljeraffinaderiet Alliance, som ligger strax intill Mississippifloden i stadsdelen Belle Chasse. Raffinaderiet tillhör företaget Phillips 66, uppger Louisianas naturvårdsdepartement, i ett pressmeddelande.

Fåglarna, bland annat av arterna svartbukig visseland, blåvingad årta och olika hägerarter, observerades i tunga oljefickor i området kring raffinaderiet, i närliggande dammar och fält samt längs Mississippifloden.

Flera av dem var redan döda när de hittades och skadade ska ha tagits om hand och förts till rehabiliteringscenter för att få hjälp med att bli av med oljan. Ansträngningarna för att fånga in och rädda fler fåglar pågår.

Även andra djur ska ha drabbats av oljeläckaget, bland annat alligatorer, sumpbävrar och floduttrar.

Flera oljeläckor efter Ida

Totalt uppges den amerikanska kustbevakningen ha fått in 1539 rapporter om föroreningar sedan den 29 augusti då stormen Ida slog till mot Port Fourchon, den primära hamnen för olje- och gasindustrin, belägen vid Mexikanska golfen söder om New Orleans.

Läckan vid Alliance raffinaderi upptäcktes den 1 september med hjälp av flygbilder. Men företaget Phillips 66 har vid upprepade gånger försökt nedtona skadorna som läckaget från deras raffinaderi orsakat, enligt nyhetsbyrån AP.

Dagen efter att stormen slog till och rapporterna började komma in sa Bernando Fallas, talesperson för Phillips 66, till AP att verksamheten stängdes av före stormen och att det fanns ”lite vatten i anläggningen”.