Radar · Morgonkollen

Extremt sällsynt svamp hittad på Gotland

Apeltaggingen har bara hittats på tre ställen i Sverige.

Den mycket sällsynta apeltaggingen har hittats på Gotland – för första gången på nästan 120 år. ”Helt otänkbart”, säger Dennis Nyström som gjorde fyndet.

Senast någon hittade en apeltagging på Gotland var 1902. Men i somras hände det alltså igen.

Det var den 19 augusti som Dennis Nyström, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen, passerade ett träd och såg något märkligt.

”Direkt i fält misstänkte jag att det kunde vara apeltagging, Sarcodontia crocea. En art som man sneglat på i litteraturen och läst om, men som känts helt otänkbart att återfinna”, säger han i ett pressmeddelande.

Fyndet skickades till en expert på artgruppen och en vecka senare kom bekräftelsen – det var den extremt sällsynta apeltaggingen som bara hittats på tre ställen i Sverige.

”Arten är troligen förbisedd då den i Sverige endast är funnen på äldre äppelträd som ju oftast växer i privata villaträdgårdar, parkmiljöer och i ödetomter och kan därmed ha gått mykologer förbi”, säger Dennis Nyström.
Apeltaggingen är rödlistad som akut hotad. Trots att Dennis Nyström tittat på trädet där den hittades hundratals gånger utan att se något spår av den, men i år dök den plötsligt upp.

”Den har troligen liksom många andra sällsynta och exklusiva svampar inväntat optimala förhållanden för att bilda fruktkroppar.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV