Radar · Basinkomst

Påven vill se basinkomst och förkortad arbetstid

Påven Franciskus menar att basinkomst är ett sätt att lösa den ekonomiska krisen och den växande ojämlikheten i världen.

I ett videotal till världens folkrörelser under lördagen lyfte påve Franciskus att basinkomst och förkortad arbetstid kan vara viktiga delar i att lösa den ekonomiska kris världen befinner sig i och som förstärkts av pandemin.

I talet i videon, som också finns nedskrivet på flera språk, lyfter påven vikten av ”en basinkomst eller lön så att alla i världen kan få tillgång till de mest grundläggande livsnödvändigheterna”.

Han konstaterar också att ”det är rätt att kämpa för en human fördelning av dessa resurser, och det är upp till regeringarna att upprätta skatte- och omfördelningssystem så att en del av samhällets förmögenhet delas rättvist, men utan att påföra en outhärdlig börda, särskilt för medelklassen”.

Att förkorta arbetsdagen är en annan möjlighet som måste undersökas på allvar, konstaterade han och refererade till 1800-talet då de flesta arbetade betydligt längre arbetspass än idag. ”När de uppnådde åttatimmarsdagen kollapsade ingenting, tvärtemot vad vissa sektorer hade förutspått.”

– Jag insisterar, att arbeta färre timmar för att fler ska få tillgång till arbetsmarknaden är något vi måste utforska med viss brådska, sade han.

Han tillade att båda är nödvändiga, men inte tillräckliga för att ta tag i roten av problemen.

Vädjade till företag och läkemedelsbolag

I sitt tal vände han sig också till flera aktörer som kan bidra till att förändra den ekonomiska modellen och vädjade till dem ”i Guds namn”:

– Till de stora företagen inom gruvdrift, olja, skogsbruk, fastigheter och livsmedelsföretag, att sluta förstöra skog, våtmarker och berg, att sluta förorena floder och hav, att sluta förgifta människor och mat.

Han vädjade också till de stora läkemedelsföretagen att släppa på patenten till covidvaccinen samt till finansiella grupper till internationella kreditorganisationer och bad dem att ”tillåta fattiga länder att garantera sitt folks grundläggande behov genom att avskriva de skulder”som gjorts mot folkets intressen.

Påve Franciskus är känd för att ofta stå upp för de fattiga runtom i världen. Han har tidigare uttalat sig positivt om basinkomst, bland annat i förra årets påskbrev, som Syre rapporterat om.

Han konstaterade också att gräsrotsrörelserna runtom i världen är som ”sociala poeter”, då de har en förmåga att skapa hopp och kreativitet. Han menade också att en förändring är fullt möjlig:

– Vi är inte dömda att upprepa eller bygga en framtid baserad på utanförskap och ojämlikhet, på bortstötning eller likgiltighet; där privilegiekulturen är en osynlig och oåterkallelig makt och där utnyttjande och övergrepp är en vanlig metod för överlevnad.