Radar · Politik

MP:s vänstersväng ”desperat försök att bredda sig”

Desperata? Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi tar partiet vänsterut, enligt statsvetare.

Miljöpartiets fokus på höjda skatter och bidrag är en vänstersväng, ett försöka att locka fler väljare. Men också ett desperat försök att bredda sig, enligt statsvetare. ”Vi måste driva den politik som vi ser löser problemen i samhället”, kontrar språkröret Märta Stenevi.

En gång i tiden startades Miljöpartiet med en uttalad idé om att stå utanför blockpolitiken. Den tanken har sakta men säkert försvunnit i takt med samarbetet och de senaste sju åren i ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna. Med de på kongressen tagna förslagen om höjda kapitalskatter, höjda bidrag och mer av reglering blir positioneringen än tydligare.

– Vänstersvängen är nu ett faktum, säger statsvetarkollegan Tommy Möller.

Huruvida det kommer att locka fler väljare, för ett parti farligt nära riksdagsspärren på fyra procent, är tveksamt, enligt de båda statsvetarforskarna.

– Det blir en kannibalism på vänsterkanten, säger Marja Lemne.

Försvårar samarbete med C

Ett tydligare vänsterblock, med S, V och MP, försvårar förmodligen ett fortsatt samarbete med Centerpartiet – något som redan knorrar betänkligt i den aktuella frågan om äganderätten av skog där C och MP är på kollisionskurs och som kan fälla regeringen när det ska röstas om Magdalena Andersson som ny statsminister senare i höst.

– Det blir svårt för Centerpartiet att motivera sin roll. Å andra sidan har de inget alternativ eftersom de så hårt markerat mot Sverigedemokraterna, säger Tommy Möller som spekulerar i att Miljöpartiet skulle må bra av att hoppa av regeringssamarbetet med S.

För många kompromisser

Marja Lemne tycker att miljöpartiet varit dåligt på att våga stå upp helt och fullt för miljöpolitiken, det har varit för mycket kompromissande. Det har skadat partiet.

Nu ser det ut som man försöker locka vänstersossar, vissa av förslagen liknar Reformisternas, en vänsterflygel inom Socialdemokraterna, påpekar Marja Lemne. Att bredda partiet har Miljöpartiet försökt tidigare, med klen framgång, tycker hon.

– Men det är klart att det här handlar väldigt mycket om att locka väljare, säger hon.

Det finns förstås en frustration hos partiet – att opinionssiffrorna inte lyfter trots att klimatfrågan ligger högt på väljarnas viktighetslista. Problemet för MP är att alla partier numera tycker miljöpolitik är viktigt.

– Miljöpolitiken har nästan blivit lite avpolitiserad, säger Tommy Möller.

Stenevi: Inte omöjligt

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi håller inte med om att partiets nya politik, med högre beskattning av de rikaste och lägre för de mest resurssvaga, omöjliggör samarbete med Centerpartiet.

– Inte utifrån det här programmet, det tror jag inte. Vi är också två olika partier så det ligger lite i sakens natur. Det finns saker i vår politik som inte vår nuvarande samarbetspartner håller med om.

Hon anser att MP måste stå fritt och inte lägga förslag som inte tar hänsyn till andra.

– Syftet med det här programmet handlar om att vi måste driva den politik som vi ser löser problemen vi identifierar i samhället. Det är A och O i detta, sedan får man lösa förhandlingarna i nästa steg.

Hon tycker att det blivit mycket svårare för Miljöpartiet att samarbeta med Kristdemokraterna och Moderaterna på senare år. De har flyttat sig oerhört långt högerut, enligt Stenevi.

– De hade något slags ambition om att i alla fall vara liberala, och nu är de uttalat konservativa.