Radar · Utrikes

Frankrike hedrar halshuggen lärare på årsdag

Tyst minut hölls på franska skolor för att hedra mördade historielärare Samuel Paty.

Det är på dagen ett år sedan historieläraren Samuel Paty mördades av en extremist i en förort utanför Paris. Detta efter att ha visat karikatyrteckningar föreställande profeten Muhammed under en lektion om yttrandefrihet.

Dådet satte stora spår i Frankrike och föranledde debatter om sekularitet och fördömanden av islamistiska yttringar. Frankrikes president Emmanuel Macron sade efter dådet att landet inte ska ”ge upp teckningar”, vilket orsakade en smärre diplomatisk kris mellan Frankrike och muslimska länder som Turkiet, Libyen och Tunisien.

Franska skolor höll i veckan tyst minut för Paty, som var 47 år när han halshöggs på öppen gata i närheten av skolan han undervisade på.

– Vi får inte vika oss för rädslan, sade utbildningsminister Jean-Michel Blanquer under ett minnestal på en gymnasieskola i Paris.

Under lördagen kommer Patys anhöriga att träffa Macron i presidentpalatset Élysée, och ett torg vid Sorbonne-universitetet ska döpas till hans ära.

Förutom den då 18-årige mördaren har ytterligare 15 personer åtalats för olika grader av medhjälp till dådet, som skedde efter en uppvigling på sociala medier. Bland de åtalade finns minderåriga elever som ska ha hjälpt mördaren att identifiera och lokalisera Paty och en elevs pappa, som i en video på sociala medier manade till mobilisering mot Paty.