Radar · Utrikes

USA: Miljardstöd ska öka vaccinproduktion

Joe Bidens regering vill satsa miljarder dollar på att öka vaccintillverkningen i USA.

USA:s regering lockar medicinindustrin med miljardinvesteringar för att öka den inhemska vaccinproduktionen. Målet är att producera ytterligare en miljard doser per år som ska fördelas i hela världen.

Främst är syftet att öka vaccintillgången i låg- och medelinkomstländer för att förhindra dödsfall och att nya, potentiellt farligare varianter av coronaviruset uppstår, enligt New York Times som först rapporterat om regeringens satsning.

Tillverkarna av i USA godkända mRNA-vaccin, bolagen Pfizer och Moderna, är i första hand aktuella för stödet. Pengarna kan användas till lokaler, utrustning, personal eller utbildning.

President Joe Bidens regering hoppas på att den utökade produktionskapaciteten ska finnas på plats till mitten av 2022. Något avtal finns dock ännu inte med varken Pfizer eller Moderna.

Regeringens initiativ kommer samtidigt som Vita huset utsätts för ökad press både inrikes och utrikes vad gäller den ojämlika tillgången till vaccin i världen. Medan USA ligger i startgroparna för att ge samtliga vuxna en tredje vaccindos, väntar sköra människor i fattiga länder på sin första dos.

Världshälsoorganisationens vaccinsamarbete Covax, som syftar till jämlik vaccintillgång över världen, har delat ut över 500 miljoner doser enligt färska siffror på onsdagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV