Radar · Inrikes

Nya åtgärder: Vaccinationspass och provtagning för vaccinerade

Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell håller pressträff om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin.

Vaccinationsbevis vid större evenemang och testning vid covid-symptom även för fullvaccinerade. Det var beskeden när pandemiåtgärderna uppdaterades i dag, efter att smittspridningen ökat de senaste veckorna.

Från och med den 1 december krävs vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 100 personer. Reglerna gäller för exempelvis teatrar, konserter, kyrkor och idrottsevenemang och berör personer över 18 år.

Arrangörer som inte begär vaccinationsbevis från besökare måste istället att förhålla sig till Folkhälsomyndighetens restriktioner av till exempel max antal personer per kvadratmeter.

– Vaccinationspassen är trygghet för arrangörerna att kunna fortsätta fylla salongerna, sa kultur- och demokratiminister Amanda Lind vid regeringens presskonferens. 

Risk för ökad belastning i sjukvården

Samtidigt backar Folkhälsomyndigheten från beslutet att dubbelvaccinerade med symptom inte behöver testas för covid-19, uppger generaldirektör Karin Tegmark Wisell för Sveriges Radio Ekot. Från den 22 november rekommenderas regionerna att provta alla från sex år och uppåt som visar symptom på covid-19.

Orsaken till både de ändrade rutinerna för testning och införande av vaccinationspass är den ökade smittspridningen, framför allt i Europa, men Folkhälsomyndigheten förutspår en liknande utveckling i Sverige.

– Nu när vi ser en ökad smittspridning i omvärlden och i ett fåtal regioner i Sverige – våra scenarier visar att så också kan bli fallet i hela Sverige i december – och när hälso- och sjukvården dessutom riskerar ökad belastning, behöver vi skruva upp åtgärderna mot smittan. Därför rekommenderar vi nu testning också av vaccinerade, säger Karin Tegmark Wisell i ett pressmeddelande

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV