Radar · Inrikes

”Många har ingen annanstans att träffas”

Mahmoud Khalfi, talesperson vid Stockholms moské säger att det kan bli svårt för dem att följa de nya reglerna.

Regeringens beslut att införa covidpass från den 1 december har väckt frågor hos Stockholms moské. De har många medlemmar som besöker moskén varje vecka.

– Problematiken är att det är lätt att fatta beslut, men hur ska man implementera detta? Det blir svårt för oss, säger Mahmoud Khalfi, imam och talesperson vid Stockholms moské.

Moskén har arbetat hårt för att deras medlemmar ska lyssna på råden från Folkhälsomyndigheten och vaccinera sig. De har samarbetat med myndigheterna för att få ut information, säger Mamoud Khalfi, men de har få anställda och det kan därför bli svårt att införa de nya reglerna.

De innebär att offentliga sammankomster med fler än 100 besökare inomhus antingen måste kontrollera covidpass eller följa regler om restriktioner (som ännu inte är framtagna av FHM).

"Det är nödvändigt"

Stockholms moské har 1 200–1 500 besökare varje fredag.

– Och vi har temadagar och temahelger då det kommer fler än hundra personer till moskén, säger Mahmoud Khalfi.

Mahmoud Khalfi trycker på vikten för människor att få besöka religiösa platser, och att det blir svårt för dem att få fram personal för att kontrollera covidpass.

– Att gå till religiösa platser är den del av människans behov, många av dem har ingen annanstans att träffas, pensionärer, barn och så vidare. Det går till moskén för att träffas och ha någon aktivitet, det är nödvändigt.

Han efterfrågar stöd från samhället för att kunna införa covidpass.

– Till exempel att man anlitar vakter på stora evenemang, att man kan anmäla detta i förväg och få stöd för detta. För vår del skulle det behövas på fredagsböner vid inpassering. Det blir jättesvårt för moskéer att på egen hand implementera de här restriktionerna.

SST har kritiserat covidpass

Införandet av covidpass kan innebära inskränkningar i religionsfriheten för samfund med små lokaler eller många medlemmar, enligt Myndigheten för stöd till trossamfund (SST).

För de arrangörer som inte inför covidpass kan hårdare restriktioner bli aktuellt, till exempel begränsning av antalet personer per kvadratmeter, enligt FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

– Med den ventilen tror inte jag att det är så problematiskt. De moskéer och kyrkor som inte är så stora kan leva upp till det utan att behöva kräva covidpass. Och jag tror att den här ventilen har kommit till för trossamfunden, säger Isak Reichel, direktör för SST.

Myndigheten till stöd för trossamfund har tidigare kritiserat förslaget om covidpass. I slutet på september skrev myndigheten att covidpass inskränker religionsfriheten på två punkter. Det första är att anonymitet är viktigt för religionsfriheten. Det andra är att individer som av något skäl inte kan uppvisa covidpass riskerar att utestängas.

– Smittskyddsåtgärderna är viktiga, men man måste ta religionsfriheten i beaktande, säger Isak Reichel.