Radar · Miljö

WWF varnar för ”hänsynslösa följder” – efter misslyckat försök att rädda hotad tonfisk

En fiskare landar en gulfenad tonfisk: Foto: WWF/ Greg Yan.

Ett extrainsatt möte skulle rädda beståndet av gulfenad tonfisk i Indiska oceanen. Men istället för att komma överens, valde den regionala fiskeorganisationen IOTC att skjuta beslutet på framtiden.

Det rör sig om ett fiskeområde på 70 miljoner kvadratkilometer där 20 procent av världens tonfisk fångas. Men beståndet hotas av kollaps efter årtionden av överfiske, bland annat av EU:s långdistansflotta.

– Nedgången har varit stabil i två-tre decennium och nu börjar läget bli allvarligt, sa Massimiliano Cardinale, forskare på SLU Aqua och medlem i Indian Ocean Tuna commission (IOTC) till Syre nyligen.

Som Syre berättade i förra veckan, skulle ett extrainsatt möte inom ramen för den regionala fiskeorganisationen IOTC fatta beslut om åtgärder för att rädda beståndet. Bland annat hade Maldiverna lagt förslag om kapa fångsterna med 15 procent jämfört med de nivåer som var 2014.

EU hade å sin sida lagt sig på runt 6 procent, enligt Global tuna alliance. Förslag hade också lagts fram om att begränsa kontroversiella fiskeredskap som genererar stora bifångster, bland annat av sköldpaddor. Men inget av förslagen vann gehör, då de medlemsländer som motsatte sig åtgärder ansåg att underlaget var otillräckligt.

– WWF är djupt oroade över de hänsynslösa följderna av misslyckandet att införa fångstbegränsningar för gulfenad tonfisk i Indiska oceanen. Genom att gömma sig bakom argument om brist på data, är gulfenad tonfisk på gränsen (av kollaps) – vilket hotar matsäkerheten för hundratals miljoner människor runt om i indiska oceanen, säger Marcel Kroese som leder WWF:s kampanj för att rädda tonfisk i ett uttalande.

Frågan ska nu tas upp på IOTC:s årsmöte i juni.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV