Radar · Utrikes

Massaker vid massagesalonger skrämmer USA

Polisen på en av brottsplatserna i Atlantaområdet.

Åtta människor har skjutits ihjäl vid massagesalonger i Atlantaområdet. De flesta av offren var kvinnor med asiatiskt ursprung. Den misstänkte gärningsmannen säger att morden inte var grundade i rasism, enligt polis. Men vicepresident Kamala Harris ser med oro på det ökade antalet hatbrott.

Polisen trodde att de ryckte ut till ett rån – men när de kom fram möttes de av tre döda kvinnor på en massagesalong. Kort därefter avlossades fler skott på andra sidan gatan i den nordöstra delen av Atlanta.

Ungefär en timme tidigare på tisdagskvällen hade flera personer skjutits på en salong omkring fem mil bort i Cherokee County. Polisen har med hjälp av bilder från övervakningskameror dragit slutsatsen att det är ”extremt sannolikt” att det handlar om samma skytt som har öppnat eld mot tre olika spa- och massagesalonger.

Den misstänkte, en 21-årig man, kunde gripas efter en biljakt några timmar senare.

Understryker solidaritet

Åtta människor dödades och en person skadades i skjutningarna. De flesta av dödsoffren var kvinnor med asiatiskt ursprung. Det har lett till oro över att amerikansk-asiatiska verksamheter hade valts ut som måltavlor avsiktligt.

I förhör med polis uppger den misstänkte gärningsmannen att han inte haft rasistiska motiv, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Vicepresident Kamala Harris säger att motiven för dåden inte är helt klarlagda, men vill understryka sin solidaritet med amerikaner med asiatisk bakgrund, skriver Reuters.

Efter händelsen har polisnärvaron stärkts på platser i New York och Seattle där det finns en stor asiatisk befolkning.

Hatbrotten mot amerikaner med asiatiskt ursprung har ökat under pandemin, vilket nyligen uppmärksammades av president Joe Biden. I ett tal beskrev han hur de har attackerats, trakasserats, beskyllts och blivit syndabockar när det gäller spridningen av coronaviruset – som först upptäcktes i Kina.

"Dödligt hat"

Rättighetsgruppen Stop AAPI Hate, som kartlägger diskriminering och trakasserier av amerikaner med asiatiskt ursprung, kallar skjutningarna en ofattbar tragedi som ”bara kommer att förvärra rädslan och smärtan” hos en redan utsatt grupp i samhället.

Georgia-senatorn Raphael Warnock framför sina kondoleanser till offrens familjer och konstaterar på Twitter att: ”Återigen ser vi att hat är dödligt”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV