Energi · Mat med Jenny

En liten svart fågel med stora söta ambitioner

Desserter har alltid funnit på Blackbird men tack vare nya kafékonceptet har godsakerna fått en mer självklar plats.

Det är hårda tider för restaurangbranschen, men den veganska restaurangen Blackbird i Göteborg har lyckats stått pall under pandemin. Men visst krävs det lite nya idéer. Blackbird som vanligtvis är en kvällsrestaurang och pub, har öppnat kafé dagtid.

Syre växlar några ord med kocken Sandra Begonia Haugen.

Hur har det gått med nya kaféverksamheten?

– Det som var svårt i början var att begränsa oss. Vi fick hejda oss lite och byter istället ut menyn regelbundet. Det har varit skoj och vi har fått ett stort stöd och uppmuntran från våra gäster. Vi har fått tänka om och tänka nytt och det har känts bra att kunna välkomna gäster även på dagtid som ett sätt att klara sig i dessa tider. Även ur smittskyddssynpunkt har det känts vettigt att kunna sprida ut gäster mer under dagen.

Hur har önskemålen tillvaratagits? Några balla grejer som sticker ut?

– Vi fick ett jättestort positivt gensvar från våra följare på sociala medier i form av hurrarop och önskemål. Det som önskades är klassisk kaféfika och matig lunch. Vi har soppa, en varm ostig macka, en rejäl ciabatta med bland annat lycklingröra och en klassisk ostmacka. Som fika har vi just nu bullar som vi köper från det fantastiska Ellös bageri, banoffepaj, brownie, morotskaka, arraksboll, cheesecake, biskvi och vegall, som är en vegansk version av pigall.

Ni är en av de få veganrestaurangerna i Göteborg numera och definitivt ett av de få ställena som har lite mer utvecklat veganfika. Vad tror ni motståndet ligger i när det kommer just till fika bland andra kaféer?

– Det verkar finnas en tanke om att det är något fint och viktigt att använda djurprodukter som man kallar äkta. Det känns för oss lite bakvänt då djurförtryck känns allt annat än naturligt och äkta. Med det sagt tycker jag att fikautbudet för veganer på många kaféer har förbättrats oerhört de senaste åren. Det som saknas är veganska ställen där man kan välja vad som helst på menyn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV