Radar · Djurrätt

Tranorna är tillbaka på Irland – efter 300 år

Tranor på Irland har varit utrotade i 300 år.

Tranor har varit utrotade på Irland sedan 1700-talet. Trenden kan nu vända när ett tranpar börjat häcka på ön  – men plasten hålls hemlig för att inte störa häckningen.

Ett tranpar på Irland har börjat häcka. Om häckningen lyckas innebär det att Irland får sin första infödda trana på 300 år.

Landets ekologer håller platsen för häckningen hemlig, men det har bekräftats att det är i mitten av Irland, vid Bord na Moná. Platsen är en myr som har blivit återfuktad och under både 2019 och 2020 har två andra tranpar häckat där, men då utan framgång.

Mark McCorry, chefsekolog i Bord na Moná, berättar för The Irish Times att det kan ta flera år innan ett tranpar lyckas föda upp ungar. McCorry understryker dock sin optimism gällande de nyligen skådade tranparet:

– Vi tror att detta tredje försök kan leda till att en trana för första gången på 300 år föds här, säger han.

Irländare har under de senaste åren kunnat se ett antal tranor på himlen, trots deras status som utrotad. Tranorna tros migrerat från grannlandet Storbritannien till deras övervintring i södra Europa.

Storbritannien har under de senaste åren gjort omfattande försök att få tillbaka tranorna. 1970 uppmätte britterna att antalet tranor var obefintliga, medan antalet på senare år har ökat till drygt 200.

Tranans naturliga habitat är myr- och våtmarker, men i Irland, liksom i Sverige, har mängden våtmarker minskat kraftigt. Irland har inlett ett omfattande arbete för att återfukta de uttorkade markerna och då hjälpa tranorna att hitta hem till Irland igen.

I Sverige flyger tusentals tranor till Hornborgasjön i slutet av mars och början av april varje år. Tranornas ankomst brukar kallas för Trandansen, och många fågelskådare och turister besöker sjön. Den 3 april 2019 uppmättes antalet tranor på sjön till 27 300.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV