Radar · Miljö

Stort intresse för markbaserade solcellsparker

Arkivbild från Solparken nära E18 mellan Enköping och Västerås, som när den invigdes 2014 var den största i Sverige med sina 91 solpaneler.

Sveriges största markbaserade solcellspark är på 35 hektar. Men företaget som byggde det har fått förfrågningar på ytterligare omkring 1000 hektar. ”Alla kan bli av, men jag kan tänka mig att ungefär hälften inom de kommande åren kan bli riktiga projekt”, säger Jonas Weissglas till ATL.

Det var i september som Sveriges största solcellspark invigdes i Strängnäs. Men troligen får den inte vara störst under så lång tid. Företaget Energiengagemang, som byggde parken åt HSB, beräknar att de har fått förfrågningar på totalt omkring 1000 hektar ytterligare.

– I första hand är det lantbrukare och till viss del kommuner, säger Jonas Weissglas, marknadschef på Energiengagemang, till ATL.

Han tror att att de flesta anläggningarna framöver kommer att ha en yta på mellan 10 och 80 hektar. Detta då det lönar sig mer ekonomiskt med större anläggningar.

– Du får ju ner monteringskostnaden när du kommer upp i storlek. Det är det som gör det attraktivt att bygga solcellsparker, säger han till ATL.

Konkurrensnackdel mot solceller på tak

Jämfört med de solcellsanläggningar som sätts upp på tak eller på marken intill en fastighet så har storskaliga solcellsparker en betydande konkurrensnackdel, skriver sajten Solcellskollen. Det beror på att en villaägare som producerar solel kan kvitta solelen mot vad man annars betalar för elen, vilket även inkluderar skatter och kostnad för elöverföring. Om man istället har en solcellspark så matas elen direkt ut på elnätet och man konkurrerar med marknadspriset.

Men trots det verkar allt fler solcellsanläggningar alltså vara på gång. Bland annat planerar det danska företaget European Energy att bygga en 240 hektar stor solcellspark strax utanför Helsingborg.

– Utvecklingen av solcellsanläggningar går i ett rasande tempo. Under 2019 marknadsfördes parker på 20 MW som Sveriges största. Vi projekterar nu en park på drygt sju gånger denna kapacitet bara ett år senare, sade Johan Jalvemo, sektionschef för Transmission & Distribution på Europeean Energy till Solenerginyheter.se i september.