Radar · Morgonkollen

Blodig söndag följs av nya attacker

Israeliska soldater i närheten av Gaza.

Våldsamheterna mellan Israel och palestinska Hamas går in på sin andra vecka. Trots internationella krav på vapenvila syns ingen ljusning i sikte. Minst 42 personer dödades i ett flyganfall i Gaza City på söndagen.

Israeliskt bombflyg träffade ett lägenhetskomplex i Gaza City tidigt på söndagen, och 42 personer dödades. Enligt israelisk militär var målet ett tunnelnätverk tillhörande Hamas, som när det föll samman fick byggnaderna ovanpå att kollapsa, enligt BBC.

USA:s president Joe Biden säger att USA arbetar för att dämpa oroligheterna i Mellanöstern.

”Vi tycker också att palestinier och israeler lika mycket förtjänar att leva i säkerhet och åtnjuta lika delar frihet, välstånd och demokrati”, säger Biden i ett förinspelat videoklipp i samband med högtiden id al-fitr, som avslutar ramadan.

Biden säger vidare att hans regering jobbar med de båda parterna, liksom andra i regionen, mot ett ihållande lugn.

Hans utrikesminister Antony Blinken uppmanade i ett Twitterinlägg alla parter att minska spänningarna och skrev att ”våldet måste upphöra omedelbart”. Han diskuterade under söndagskvällen situationen med sina motsvarigheter i Egypten, Qatar och Saudiarabien.

Men någon nedtrappning av situationen syntes det inte några tecken på när stridigheterna gick in på sin andra vecka under måndagsdygnet. Strax efter midnatt avfyrades raketer mot de israeliska städerna Beersheba och Ashkelon, och israeliskt flyg utförde minst 80 flyganfall, bland annat mot ett underrättelsekomplex tillhörande Hamas, enligt israelisk militär.