Radar · Miljö

Aktivister kräver rättvisa för mördad miljökämpe

Aktivister håller upp affischer med texten "Rättvisa för Berta" under en manifestation utanför Honduras högsta domstol i Tegucigalpa den 6 april.

Flera grupper aktivister har slagit läger utanför Honduras högsta domstol för att kräva att rättvisa skipas efter mordet 2016 på miljö- och människorättsaktivisten Berta Cáceres.

På de anklagades bänk sitter en tidigare chef på ett vattenkraftsbolag.
Fem år efter att Cáceres sköts ihjäl av lejda mördare i sitt hem väntas en eventuell dom inom kort mot den man som misstänks ha planerat mordet.

Den uppmärksammade rättegången mot Roberto David Castillo, militär och tidigare vd för energibolaget Desa, inleddes i början av april och väntas avgöras inom två veckor.

Företaget ville bygga en damm som Cáceres motsatte sig med hänvisning till miljöskäl och att den berörda dammen betraktas som helig av urfolksgruppen Lenca. Cáceres vän Gustavo Castro, en mexikansk miljöaktivist, befann sig också i hennes hem vid mordet men överlevde med skottskador.

– Vi har satt upp det här tältlägret för att kräva rättvisa för vår vän Berta Cáceres, säger Dunia Sánchez, medlem i urfolksrörelsen Copinh som finns på plats utanför domstolen i Tegucigalpa.

2019 dömdes flera män till fängelse för direkt inblandning i mordet på Cáceres, som domstolen slagit fast hade beordrats av ledande personer inom Desa. Motivet ska ha varit förseningar och ekonomiska förluster med anledning av de protester mot dammprojektet som leddes av Cáceres.
Desa och Roberto David Castillo nekar till anklagelserna.