Radar · Utrikes

Tidningstoppar gripna i Hongkong – 500 poliser slog till mot redaktionen

En polis står vakt utanför Apple Dailys redaktion i Hongkong.

Hongkongpolisen har gripit fem chefer vid den prodemokratiska tidningen Apple Daily, inklusive chefredaktören Ryan Law.

Hongkongpolisen uppger att man slog till med 500 poliser mot redaktionen sedan tidningen publicerat artiklar som påstås bryta mot den nya säkerhetslagen, och bekräftar att man gripit fyra män och en kvinna i åldrarna 47 till 69 år.

De greps under brottsrubriceringen ”otillåtet samröre med utländska krafter”.

– Artiklarnas karaktär är väldigt enkel: de uppmuntrar andra länder att införa sanktioner mot Hongkong och Kina, säger polischefen Li Kwai-Wah utanför tidningens huvudkontor.

Artiklarna som man hänvisar till har publicerats under 2019 och senare. Även om säkerhetslagen inte gäller retroaktivt så kan myndigheterna använda sig av äldre material för bevisning.

Polisen uppger också att man frusit tillgångar värda 18 miljoner Hongkongdollar, motsvarande 19,6 miljoner kronor, hos tre företag med kopplingar till Apple Daily.

Polisen varnar också allmänheten från att sprida artiklarna i fråga, och uppmanar tidningens journalister att vara försiktiga.

Fler än 100 poliser ska även ha slagit till mot tidningens moderbolag Next Digital som sökts igenom.

Pekings kontroversiella säkerhetslag har kritiserats för att begränsa Hongkongbornas friheter och utarmar regionens tidigare relativa oberoende från Fastlandskina.

Det är andra gången som polisen gör en räd mot Apple Daily. I fjol gick man in med 200 man och grep tidningens ägare, mediemogulen Jimmy Lai. Han sitter sedan i december fängslad och har även fått sina tillgångar i landet frysta.