Radar · Inrikes

Samebyar vill stoppa planer på gruva – protesterar i öppet brev till minister

Flera samebyar vädjar om att avslå ansökan om gruvetablering i norrbottniska Kallak, några mil väster om Jokkmokk.

Avslå brittiska bolaget Beowulf Minings ansökan om gruvetablering i Kallak. Det är budskapet i ett öppet brev till näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Brevet kommer från samebyarna Sámiid Riikasearvi, Sirges och Jåhkågasska tjiellde som vill stoppa planerna på en ny järnmalmsgruva i Kallak (Gállok på samiska).

”För oss är det otänkbart att regeringen skulle fatta ett beslut som innebär att en gruvetablering skulle tillåtas, både utifrån att det påverkar våra rättigheter att bedriva renskötsel och att det kommer få en betydande påverkan på världsarvet Laponia” skriver Jåhkågasska tjielldes ordförande Jan-Erik Länta i brevet.

Stora protester

Enligt Mikael Kuhmunen, ordförande i Sirges sameby, skulle en eventuell gruvetablering några mil väster om Jokkmokk påverka ytterligare samebyar.

För mer än tio år sedan började det brittiska bolaget utföra provbrytningar på platsen och planerna har mött stort motstånd. 2013 hölls omfattade protester av samer och miljöaktivister som ledde till tumult.

Sedan flera år ligger frågan på regeringens bord. Länsstyrelsen har sagt nej medan det statliga beslutsorganet Bergsstaten och Jokkmokks kommun sa ja.

2013 hölls omfattande protester för att stoppa det brittiska gruvbolaget Beowulf som då för tredje gången skulle provbryta järnmalm i Kallak
2013 hölls omfattande protester för att stoppa det brittiska gruvbolaget Beowulf som då för tredje gången skulle provbryta järnmalm i Kallak. Arkivbild. Foto: TT

"Mycket negativ påverkan"

I juni i år kom ett utlåtande från FN-organet Unesco som ombetts uttala sig i frågan. Organet anser att en gruva skulle få mycket negativ påverkan på världsarvet Laponia där det finns stora natur- och kulturvärden.

I brevet till näringsministern vädjar samebyarna också till Beowulfs aktieägare att ställa krav på ett ansvarsfullt agerande.

”Det är dags att bolaget agerar på ett sätt som visar att de följer de internationella riktlinjer som finns, och det enda rätta är att dra tillbaka sin ansökan”, skriver ordföranden för de tre samebyarna.