Radar · Politik

Regeringens svar till V: Bjuder in parter till samtal

Vänsterpartiet ordförande Nooshi Dadgostar vill ha svar av statsminister Stefan Löfven (S) om att han släpper utredningsförslaget om fri hyressättning i nyproduktion.

Vänsterpartiets frist till statsminister Stefan Löfven har gått ut. Strax innan svarade regeringen på V-kraven med att bjuda in bostadsmarknadens parter för att diskutera de omdebatterade hyresförslagen.

Frågan är om det räcker för att V inte ska gå vidare och försöka få till ett misstroende mot regeringen.

Kraven från V är att regeringen lägger utredningsförslaget om fri hyressättning i nyproduktion åt sidan eller inleder förhandlingar, där Hyresgästföreningen ingår. Annars går V vidare.

Justitieminister Morgan Johansson (S) försöker i en skriftlig kommentar till TT möta ett av V-kraven – det om förhandlingar med Hyresgästföreningen:

”Utredningen har gått på remiss. Vi kommer nu också att bjuda in parterna på bostadsmarknaden – Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och SABO – under remisstiden för att diskutera förslagen”, skriver Johansson.

V vill ännu inte kommentera om de är nöjda med svaret från regeringen. Svaret kommer på den pressträff Vänsterpartiet bjuder in till klockan 11 med anledning av att den satta tidsfristen till regeringen har gått ut.

På den pressträff i tisdags, då Vänsterledaren Nooshi Dadgostar ställde sitt ultimatum om svar inom 48 timmar, var hon tydlig med att det inte räcker med att regeringen sätter sig ner och pratar med Hyresgästföreningen. Det ska vara riktiga förhandlingar, som senast när riksdagen öppnar i höst ska kunna lägga nya förslag på bordet, som Hyresgästföreningen står bakom.

Tyst Löfven

Fristen gick ut klockan 10 och klockan 11 håller V en pressträff. Och senare, klockan 14, har statsministern frågestund i riksdagen.

Hittills har statsministern inte kommenterat V:s krav. I stället lät han i tisdags justitieminister Morgan Johansson (S) omgående svara med att beskriva V-kraven och partiets agerande som oseriösa. Ett färdigt lagförslag finns inte, det kommer tidigast i vår, inskärpte Johansson och varnade V för att utlösa regeringskris mitt i en pandemi.

Och nu svarar alltså justitieministern igen med att bjuda in parterna till samtal.

Kan gå vidare

Om V inte får önskat svar har partiet sagt att det går vidare i försöken att väcka misstroende mot Löfven, samt att Vänsterpartiet inte längre är en del av hans regeringsunderlag.

Men partiet har inte tillräckligt med ledamöter för att på egen hand yrka på misstroende för att få till en omröstning. Sverigedemokraterna har dock mer än de 35 ledamöter som krävs. V har nu gjort klart att man kan tänka sig att hänga på om Sverigedemokraterna yrkar på misstroende, förutsatt att Moderaterna och Kristdemokraterna också stödjer det. V försöker sätta ytterligare press på Löfven.

Politisk charad?

M, KD och SD har inte velat kommentera V:s öppning. Tidigare har de beskrivit V-hotet som tomt och KD och M har uttryckt att de inte har något emot hyresförslaget samt att det förslaget är fel förslag att fälla regeringen på.

– Det som sker nu är väldigt mycket av en politisk charad, där Vänsterpartiet inte menar allvar med att fälla Stefan Löfven utan de vill stoppa en bra reform, sade Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till TT i samband med en pressträff före V:s besked om SD.

Sverigedemokraterna delar Vänsterpartiets syn på förslaget och hävdar att det kan leda till marknadshyror, vilket regeringen hävdar inte stämmer. Det krävs ingen specifik motivering för att yrka på misstroende.

Läs även: Regeringen får ultimatum av V – har 48 timmar på sig att ge besked