Energi

Midsommarmat: Vietnamesisk vårrullsbuffé

Midsommarmat med sting.

Jerker Jansson föreslår en fräsch och sund buffé till midsommar.

Stora helger. Mycket folk i olika åldrar. Omöjligt att veta vem som kommer att äta vad. Ett tag hade jag bara i min familj folk som höll fyra olika former av dieter eller bara hade fixa idéer. Till slut lackade jag ihop på allt krångel. Den lika enkla som självklara lösningen var att laga veganskt till alla på fester och middagar. Och nästa steg var lika självklart: ihopplockningsmat. Ställ fram en massa gott och låt gästerna sköta monteringen. Då kan den som hatar vitlök eller bara äter gröna saker fixa det själv.

Vietnamesiska färska vårrullar

Min absoluta favorit i den genren är vietnamesiska vårrullar. De går att göra i ordning i förväg, men är som bäst när de är nygjorda, risplattorna torkar lätt och blir sega eller så blir de klibbiga och slemmiga. Nuförtiden finns de på välsorterade mataffärer förutom på asiatiska butiker. Ställ fram skålar eller djupa fat med ljummet vatten. Doppa sen en risplatta i vattnet en liten stund. När plattan blivit mjuk, lägg den på ett fat och fyll med innehåll. Vik ihop till en rulle och doppa i sås.

Jag brukar ha marinerad tofu som huvudsaklig protein, men det går också bra med avocado, tempeh eller någon sorts vegansk proteinprodukt. Skär tofun i strimlor och marinera i soja, sesamolja, koriander, ingefära, vitlök och chili. Eller nåt. Ställ fram tillbehör, såser och strimlade, färska grönsaker av olika slag. Luta dig tillbaka och njut av åsynen av människor som har det trevligt.

Tångsås

Namnet låter inte särskilt charmigt, men i asiatisk matlagning använder man ju mycket fisksås. Det är en väldigt särpräglad smak som fyller en viktig roll i smaken. Den smakar samtidigt salt, sött, umami och lite syrligt. Jag har uppfunnit en egen vegansk variant baserad på kombu-tång och grönt te.

Tång används på många ställen på jorden som mat. Kombu-tång smakar hav och salt och används för att ge en buljongliknande umamismak. Till exempel går det att göra en riktigt god vegansk misosoppa med hjälp av kombu. Blötlägg en bit stor som en handflata i en halvliter vatten i en kastrull i en halvtimme tillsammans med några matskedar gröna teblad. Värm försiktigt upp innehållet på spisen tills det kokar upp. Sila bort tången, blanda i några matskedar havssalt och låt det hela kallna.

Några droppar vinäger ger en bra syra. Häll upp på väl rengjorda flaskor och förvara svalt.

Dipsås för vårrullar

Pressa lime och blanda 50/50 med hemgjord tångsås. En nypa rostade sesamfrö, hackad färsk koriander, finhackad selleri och chili är intressanta smaksättare.

Sojadip

Blanda någon god ljus japansk soja med lika mycket sesamolja och lite muskovadosocker. Vispa med en gaffel så kanske den bildar en tjockare sås. Jag misslyckas för det mesta. Men det smakar lika gott ändå. En aning ingefärspulver och konstigt nog en aning chipotle passa fint i.

Limepicklad stjälkselleri

Skär selleristjälkar i strimlor på snedden, då blir de inte lika trådiga. Förväll någon minut, låt svalna, sila av vattnet och pressa limejuice över. Blanda med finhackad färsk koriander och lite färsk, röd chili.

Förvällda böngroddar

Den som är en riktig kansjälvare gror sina egna groddar. Mungbönsgroddar funkar bäst. I värsta fall duger det med burkgroddar, men skölj dem först ordentligt i iskallt vatten, då försvinner lite av konservsmaken och de får lite mer stuns.

Koka annars upp lite vatten i en kastrull och förväll groddarna en kort minut. De ska precis börja bli lite genomskinliga, men behålla stunsen. Sila av kokvattnet och skölj genast med iskallt vatten. Blanda med några droppar sesamolja, hemgjord tångsås, lite färskriven ingefära och hackad färsk chili.

Marinerad svamp

Ostronskivling och shiitake har perfekt konsistens för en asiatisk svampsallad. Koka den i lite vatten i bitar några minuter och sila av vätskan. Vätskan är god i någon soppa eller sås, så spar den till senare. Blanda den förvällda svampen med vegansk hoisinsås och några droppar mörk risvinäger och låt marinera några timmar i kylen. Blanda i finhackad purjolök och persilja och garnera med lite rostade sesamfrön och riv lite limeskal över.

Dessert: Frysta jordgubbar med ingefärschoklad

• Jordgubbar

• Vegansk choklad

• Ingefära

Tillbehör:

• Riven kokos, hackade nötter, smulade bananchips eller nåt annat gott

För en extra elegant känsla, stick en tandpetare i varje jordgubbe. Frys dem dagen innan de ska användas. Sprid gärna ut dem på ett bakplåtspapper eller liknande så att de inte fryser ihop till en stor klump i kartongen.

Skala en bit färsk ingefära och riv fint. Om du vill slippa små bitar av ingefära pressa ur vätskan i en tesil. Smält choklad i en skål i vattenbad eller i mikro. Blanda försiktigt med ingefäran så att chokladen inte skär sig.

Ta fram jordgubbarna en liten stund innan de ska användas så att de inte är stenhårda. Låt gästerna doppa sina egna jordgubbar och rulla i någon av tillbehören.