Radar · Utrikes

USA rustar för orolig vecka då Biden svärs in

En soldat från Virginias nationalgarde står utanför Kapitolium efter att säkerhetsarrangemanget i den amerikanska huvudstaden trissats upp.

Washington rustar för ytterligare våld när Biden på onsdag svärs in som president i USA. Samtidigt kommer rapporter om att polisen tre dagar innan Kapitolium stormades varnade för att just kongressen kunde vara en måltavla för arga Trumpsupportrar.

Avspärrade gator, taggtråd och militärer som patrullerar gatorna – säkerheten i den amerikanska huvudstaden Washington har ökat ordentligt efter stormningen av Kapitolium och inför den så kallade Inauguration Day – installationsdagen.

Trots att stormningen tagit både landet och världen med bestörtning fanns flera rapporter innan händelsen ägde rum att något var på gång.

“Supportrar till den sittande presidenten ser den 6 januari 2021 som sin sista möjligheten att få till en ändring på resultatet i presidentvalet.”

Det står i en rapport från den amerikanska polisstyrkan Capitol Police, som har området kring USA:s kongress som sitt huvudområde, enligt The Washington Post som har fått tillgång till rapporten.

"Kom beväpnade"

Enligt rapporten så manade organisatörer bakom protesterna Trumpsupportrar till att komma beväpnade till Kapitolium den 6 januari samt att ha med sig krigsmundering, som gasmasker och militära skyddsvästar, skriver tidningen.

Eva Malecki, talesperson för Capitol Police, ville inte kommentera hur uppgifterna i rapporten användes under dagen för protesterna, enligt The Washington Post.

Independence Avenue som går fram till Kapitolium är avspärrad i området kring National Mall
Independence Avenue som går fram till Kapitolium är avspärrad i området kring National Mall. Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Enligt tidningen Politico har FBI tidigare i december även varnat för potentiellt högerextremistiskt våld under söndagen 17 januari i Minnesota. Då en militant högerextremistisk under dagen planerar att hålla en demonstration mot valresultatet – enligt tidningen är det inte klart om varningen fortfarande gäller.

Det är bara en av många varningar från FBI. Enligt al Jazeera varnar polismyndigheten för att det riskerar att uppstå demonstrationer med beväpnade personer i landets samtliga delstater under den kommande veckan.

Flera stater, bland annat Kalifornien, Michigan, Pennsylvania, Kentucky och Florida, har tillkallat nationalgardet för att öka säkerheten. I vågmästarstater som Wisconsin, Michigan, Pennsylvania och Arizona trots riskerna för våldsamheter vara störst.

Vit makt-sympatier

Bland de som gripits efter stormningen av Kapitolium fanns både aktiva och pensionerade militärer, varav minst en från Virginias nationalgarde. Under en pressträff vid Pentagon sade en talesperson för försvarsdepartementet att de noterat ökade vit makt-sympatier bland både aktiva militärer och veteraner.

Den styrka på omkring 25 000 personer från USA:s nationalgarde som tjänstgör under insvurningen har ska ha fått sin bakgrund ytterligare kollad för eventuella extremistiska sympatier, rapporterar tidningen Defense One.

Generalmajor William Walker säger till tidningen att de kommer använda en så liten styrka som möjligt för sin egen säkerhet.

– Vi kommer inte göra några gripanden. Vi kommer bara försvara oss om våra liv är i fara, säger han till Defense One.