Glöd · Ledare

Stoppa sockor på distans och ge alternativ till slit-och-släng

Någon jag känner har ett barn som nu går på högstadiet på distans, och det stod syslöjd på schemat. Men hur ska vi göra då? undrade barnet. Alla har inte symaskiner hemma. Nej, och alla symaskiner är inte hela och alla elever kan inte hantera dem utan hjälp. Jag vet inte hur de löste det, men började tänka på vad alla kan tänkas ha hemma: något trasigt, ett par jeans, ett par vantar eller raggsockor.

När jag gick i skolan fick vi lära oss att stoppa raggsockor. Inte med någon större iver, vare sig från lärare eller elever. Det låg inte precis i tiden i mitten på sjuttiotalet. Slöjdfröken var nästan lite generad när hon delade ut stoppnålar, garn, varsin trasig lånesocka och en stencil om hur det skulle gå till. ”Det är ingenting man gör numera, men det står i läroplanen” sa hon. Ingen brydde sig så noga om resultatet, vi skulle ju inte gå omkring i de där sockorna ändå.

Numera står det ingenting i läroplanen om att stoppa raggsockor. Däremot står det om kreativa arbetsprocesser, att man ska diskutera material och kvalitet, bland annat utifrån miljöperspektiv, och någonstans finns orden ”återanvända material” med. Utan att gå in på detaljer som just raggsockor skulle man kunna skriva in att eleverna ska lära sig att laga och återbruka sina egna saker. Som till exempel kläder. Kanske skulle hela ämnet slöjd kunna baseras på återbruk och återvinning.

Så alla tar fram sina trasiga raggsockor, en stoppnål och ett garnnystan och sätter sig och stoppar. Sedan visar de hur det blev och berättar hur stoppningen känns när de går i sockorna. Eller så provar de olika tekniker för att lappa jeans för hand, jämför och diskuterar. Det behöver inte heller vara något nyttigt och tråkigt, lagningar kan vara både vackra och fantasifulla.

Om lagning och återbruk är grunden som man utgår från skulle det kunna ge en ny generation en annan relation till konsumtion. När de lär sig om klimatfrågor och hållbarhet i ena änden kan de få praktiken i den andra. Och just nu, när pandemin gör det svårt för många att komma till slöjdsalen, sy på maskin och hämta tyg i skolans förråd, är det ett bra tillfälle att tänka om. Inte bara i fråga om raggsockor.

Nu blir det riksrätt igen för Donald Trump!

Daltandet med terrorister – vad det är synd om dem, plötsligt …

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV