Radar · Miljö

Bye bye till Portugals kolkraft

Mellan 60 och 70 procent av den kol som kolkraftverket i Sines, Portugal importerade kom från Colombia.

I veckan kapades 12 procent av Portugals utsläpp av växthusgaser. Det när landet stängde sitt näst sista kolkraftverk – nästan nio år i förtid, rapporter flera medier i landet.

Det var natten till fredagen som anställda drog ur pluggen till kolkraftverket i staden Sines, 35 år efter att det togs i bruk. Sörjt av både arbetare och de badare som njöt av det varma kylvatten som verket släppte ut. Men firat av klimataktivister som kampanjat för verkets stängning.

– Nedstängningen är ett viktigt steg mot en koldioxidfri framtid och en tydlig följd av flera år av kampanjande från civilsamhället, säger Francico Ferreira, chef för den portugisiska miljöorganisationen Zero, i ett uttalande.

Enligt företaget EDP som drev kolkraftverket låg det flera orsaker bakom att det nu lades ned. Ökande kostnader på grund av EU:s utsläppshandel samt hårdare konkurrens från naturgas, enligt uppgifter som den portugisiska tidningen Capital verde citerar.

Skulle ha fasats ut till 2030

Landets sista kvarvarande kolkraftverk är planerat att stänga innan årets slut.

– På fyra år har Portugal gått från att vilja stänga all kolkraft till 2030, till att bli helt fria från kol före årets slut. Att Sines (kolkraftverket)  går offline understryker att när ett land väl förbinder sig till ren energi, så får ekonomin i förnybara energikällor omställningen att gå väldigt snabbt, säger Kathrin Gutmann från kampanjorganisationen Europe Beyond Coal.

När Portugals sista kolkraftverk stänger, sällar sig landet till de tre andra europeiska länder som hitintills fasat ut kolkraftverk från sin energiproduktion: Österrike, Belgien och Sverige. Ytterligare fem länder väntas fasa ut kol till 2025, enligt Europe Beyond Coal.