Radar · Arbetskritik

Undersökning: Hemarbete kan bli vanligare efter pandemin

Många längtar efter att ha möjligheten att fortsätta arbeta hemifrån när coronapandemin upphört.

Allt fler svenskar trivs med att arbeta hemifrån och många kan tänka sig att varva kontors- och hemarbete även efter coronapandemin. Det visar en ny undersökning från analysföretaget Netigate. ”Vi tror att det kommer att vara en konkurrensfördel att erbjuda sina anställda möjligheter att jobba hemifrån”, säger Sophie Hedestad, kommunikationschef på Netigate, till Arbetsliv.

Många är vid det här laget trötta på de restriktioner och inskränkningar som coronapandemin medfört. Men till de kanske mer positiva inslagen hör möjligheten att arbeta hemifrån. Under pandemin har ungefär hälften av de tillfrågade i studien från analysföretaget Netigate arbetat hemifrån, delvis eller på heltid. Studien visar också att majoriteten av de tillfrågade trivs med det. Även efter att pandemin upphört kan möjligheten att kunna välja att arbeta hemifrån bli en bestående förändring i arbetslivet enligt Sophie Hedestad:

– Ett mer flexibelt arbetssätt var en fråga som bubblade redan innan coronapandemin slog till men som påskyndats av pandemin. Jag tror att vi framåt kommer att se att man är på arbetsplatsen när man till exempel vill vara kreativ och social och jobbar hemifrån när man behöver mer fokus och koncentration, säger hon till Arbetsliv.

Även de tillfrågade i studien tror att arbetslivet kommer att förändras när pandemin upphört, med fler digitala möten och hemarbete som följd.  Det är något som många längtar efter. En klar majoritet av dem som tillfrågats svarar nämligen att de efter pandemin vill fortsätta arbeta både hemifrån och från ordinarie arbetsplats.

Undersökningen genomfördes under januari månad då 2055 personer anställda på arbetsplatser runtom i Sverige slumpmässigt valdes ut och tillfrågades hur de vill att arbetsgivare ska hantera hemarbete efter pandemin.

Texten har korrigerats i efterhand med ett klargörande om att en majoritet i studien vill arbeta hemifrån och vill fortsätta med det efter pandemin.