Radar · Inrikes

Tegnell mest orolig för storstadsregionerna

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Bra med beredskap, men förhoppningsvis blir det ingen nedstängning, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Om det blir aktuellt, så kan det bli fråga om lokala regler i olika landsändar. Störst oro känner han för smittan som ser ut att öka i storstäderna.

Tegnell hoppas att det inte ska behöva bli aktuellt att använda de nya reglerna som presenterades på onsdagen, som innebär att exempelvis köpcentrum och gym ska kunna stängas.

– Det är en bra förberedelse, sedan får vi se av utvecklingen om vi behöver använda dem. Men vi vet att när vi behöver dem så behövs de snabbt.

Kan vända snabbt

TT: Tror du att nedstängningar kommer att behövas?

– Jag har slutat tro. Det här är banne mig inte lätt. Vi ser i andra länder att det kan vända snabbt.

Han förklarar att smittläget ser väldigt olika ut från landsdel till landsdel, och att det kan bli aktuellt med lokala regler.

– Vi får se om det behövs nationellt eller i delar av landet.

TT: Var är det värst, som du ser det?

– I Västerbotten har de problem, men där har de bra åtgärder på plats. Mest orolig är jag nu för storstadsregionerna, i Västra Götaland och Stockholm, med den lilla vändning uppåt som vi ser där nu. Vi ser också internationellt att storstadsregioner är mest drabbade.

Åtgärderna räckte i fjol

Många undrar nog varför det kan bli aktuellt med nedstängning nu, ett år in i pandemin, och inte tidigare.

– Skillnaden nu jämfört med april i fjol är att de åtgärder vi då hade på plats – att stanna hemma när man är sjuk och att hålla avstånd – hade väldigt stor effekt då. Vi var aldrig uppe i det tryck på vården som vi har haft under den här vintern.

Nu är det värre, konstaterar han.

– Spridningen av det här viruset har visat sig vara betydligt större under vintern. Vi behöver har mer åtgärder på plats, och då är det bra att pandemilagen finns, säger Anders Tegnell.

Bakgrund: Förslag om att stänga ned

På onsdagen presenterade regeringen förslag som innebär att många verksamheter nu kan stängas med stöd av pandemilagen som beslutades i januari.

Det är risken för en tredje våg som gör att regeringen nu vill möjliggöra nedstängningar av flera verksamheter, bland annat handelsplatser, restauranger, gym och sportanläggningar.

Förslagen skickas ut på remiss till och med den 26 februari.

Källa: Regeringen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV