Radar · Miljö

Täta band mellan EU-toppnamn och fossilindustrin

EU:s utrikeschef Josep Borell har haft täta band till fossilindustrin.

Tre toppnamn inom EU-kommissionen har till nyligen haft täta band till fossilindustrin, enligt uppgifter som tidningen Euractive publicerar. En av dem väntas representera EU under nästa klimattoppmötet i Madrid.

Det är organisationen Global witness som ligger bakom den research som nu offentliggjorts kring de tre toppmannen inom EU-kommissionen, som leds av Ursula Gertrud von der Leyen.

Den tyngsta av de tre som pekas ut för att tills nyligen haft kopplingar till fossilindustrin är Josep Borell, som är EU:s utrikeschef. Han har mellan 2009 och 2016 varit styrelseledamot av Abengoa, ett spanskt energibolag som är involverade i att bygga ett kraftvärmeverk som ska drivas av fossil naturgas. Något som kostade honom jobbet 2012 som rektor för ett internationellt forskarinstitut som EU driver, enligt Euractive och Global witness.

Uppgifterna är särskilt beklämmande enligt Global witness, då han är satt att leda EUs klimatdiplomati inför och under det kommande klimattoppmötet i Glasgow.

– EU-kommissionen har varit tydlig att den vill ta ledningen i kampen mot klimatförändringarna men kommissionens band till fossilindustrin som orsakade den här krisen är starka. För att kunna klara utmaningen, kan kommissionen inte vara beroende av företag som sätter vinst före människor och planet. Fossilindustrin har kunnat bli mäktig just genom att påverka politiken, säger Barnaby Pace, från Global witness.

"Inga intressekonflikter"

EU-kommissionen säger i ett svar till Euractive att Josep Borell granskats för att upptäcka eventuella intressekonflikter och att sådan inte upptäckts, samt att han klarat av en hearing av eu-parlamentet utan några större invändningar.

Även cypriotiska EU-kommissionären Stella Kyriakides som basar över hälsa och livsmedelssäkerhet har haft kopplingar till fossilindustrin samt EU-kommissionär Adina Ioana Valean från Rumänien, som har ansvar för transportfrågor, enligt Global witness granskning.

Läs hela rapporten här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV