Flera människor vittnar om slavlika förhållanden inom den svenska restaurangbranschen: ”De bor i exklusiva villor byggda på de anställdas blod”, säger Shamim som jobbat på en restaurang i Stockholm till Hotellrevyn.
Många av de bangladeshier som kommer till Sverige för att söka bättre levnadsvillkor hamnar i fruktansvärda förhållanden inom restaurangbranschen. Shamim är en av dem. I Bangladesh var han advokat och blev av en klient erbjuden jobb på dennes restaurang. Han tog därför med sig familjen till Sverige 2019. Men då förändrades den tidigare vänskapliga relationen.
– Det var chockerande. De hotade att sparka mig för minsta sak och de hotade mig fysiskt nästan varje dag, säger Shamim till Hotellrevyn.
Han arbetade i flera månader utan att få ledigt och av lönen tog de tillbaka nästan allt genom krav och depositionsavgifter. Efter ett år blev han utkastad från restaurangen. Familjen tvingades till slut att lämna Sverige.
En annan av dem som blivit utnyttjad är Mallik. Han hade kommit till Sverige 2017 för att söka uppehållstillstånd, spara pengar och ta hit sin fru. Så blev det inte. Av restaurangen han anställdes av tvingades han lämna tillbaka stora delar av sin lön och fick leva som hemlös. När han protesterade blev han sparkad. I självmordstankar, då han inte ville komma hem tomhänt till sin fru, fick han till slut lämna Sverige.
Advokaten Ola von Schéele har arbetat med mellan 20 till 30 liknande fall där arbetsgivare utnyttjat personer. Ofta handlar det om fall då en landsman är arbetsgivare och att den anställde tvingas betala tillbaka lönen, säger han till Hotellrevyn.
Mallik heter egentligen någonting annat.
Läs mer:
Brister i insatserna mot arbetskraftsexploatering
Många högutbildade migranter kör ut mat: ”Svårt få annat jobb”