Radar · Utrikes

Räddningsinsats i Nigeria efter ny kidnappning

Nigerias president Muhammadu Buhari har beordrat en räddningsinsats för att försöka frita de tillfångatagna pojkarna, uppger hans kansli.

Beväpnade gärningsmän har kidnappat ett stort antal pojkar från en internatskola i Kagara i delstaten Niger i centrala Nigeria, uppger myndigheter.

Gärningsmännen, som misstänks tillhöra ett kriminellt gäng, anlände i stor skara sent på tisdagen och förde bort pojkarna och flera lärare in i en näraliggande skog, enligt källor till AFP.

En av eleverna ska ha dödats i samband med kidnappningen.

Enligt AFP:s källor fördes hundratals pojkar bort, men myndigheterna har inte gått ut med något bestämt antal.

Landets president Muhammadu Buhari har beordrat en specialinsats för att försöka få pojkarna frisläppta, meddelar hans kansli.

”Presidenten har gett militären och polisen i uppdrag att säkerställa ett omedelbart och säkert återvändande för samtliga av de tillfångatagna”, heter det i ett uttalande.

Nordvästra och centrala Nigeria har drabbats av ett ökat antal räder från kriminella gäng, som bland annat genomför kidnappningar för att sedan kräva lösesumma för ett frisläppande.

För två månader sedan kidnappades hundratals skolpojkar i delstaten Katsina. De släpptes senare efter förhandlingar med regeringen.

De kriminella gängen drivs av ekonomiska motiv och har ingen ideologisk tillhörighet. Men myndigheterna befarar att hårdföra jihadister från nordöstra Nigeria försöker infiltrera dem.