Radar · Inrikes

Efter semmelbråket: Veganer kom med överraskning till Arlas ledning

När Arla ställde in sin årliga semmeltävling och därmed berövade Open new doors växtbaserade semla från en möjlig seger var det flera som blev besvikna.

Förra veckan valde Arla att avbryta sin årliga semmeltävling, efter att en vegansk semla seglade upp som favorit. Nu har veganer följt upp händelsen med en symbolisk handling – nämligen med ett försök att bjuda Arla-ledningen på växtbaserade semlor.

Det var i förra veckan som flera medier rapporterade om turerna kring Arlas tävling “Stans bästa semla”. Tävlingen, som arrangerats sedan nio år tillbaka, grundar sig på en omröstning där svenska folket får säga sitt om vilket bageri, café eller konditori som har den bästa semlan.

Men det här året blev det annorlunda. Efter att vegancaféet Open new doors i Mjölby legat i topp i två veckor, med en växtbaserad semla, så valde Arla helt plötsligt att avbryta omröstningen och tävlingen avbröts, fyra veckor in.

”Med alla de utmaningar som pandemin har på samhället just nu är det inte läge att tävla”, skrev Arla på tävlingens hemsida.

Open new doors: "Jäkligt lågt"

Istället beslutade Arla att erbjuda de 100 tävlande som låg i topp i omröstningen att ta emot en beställning från mejerijätten om hundra ”klassiska gräddsemlor” vardera. Men inte Open new doors, de skulle inte erbjudas någon beställning alls.

– Jag tycker det är jäkligt lågt att skylla på en pandemi som har pågått i ett år, fyra veckor in i en tävling som ska avgöras om en vecka, och dessutom se till så att vi blir helt utan något pris, sa Jonas Frost, ägare till Open new doors, till Expressen i förra veckan.

Erik Bratthall, presschef på Arla, kommenterade beslutet i samma artikel.

– Vi är ett mejeriföretag som bland annat säljer grädde och smör, och vi vill ju självklart stötta de som använder våra produkter, sa han.

Symbolisk gåva från veganer

Nu har händelsen fått ett litet efterspel. Under Fettisdagen valde några privatpersoner att följa upp Arlas beslut med en fredlig gest – en semmelgåva, bestående av växtbaserade semlor, som man ville överlämna till Arlas ledning.

– Som ett av Sveriges större företag har Arla ett ansvar gentemot både djur och människor. Mjölkindustrin innebär ett enormt lidande för korna och en hög påverkan på klimatet, säger Astrid Rosen, student från Stockholm, som deltog under överlämningen.

Astrid Rosen, i mitten med de veganska semlorna, som man försökte överlämna till Arlas ledning under Fettisdagen
Astrid Rosen, i mitten med de veganska semlorna, som man försökte överlämna till Arlas ledning under Fettisdagen. Foto: Pressbild

Hon fortsätter:

– Jag vill ge bort semlor till Arla som en gest för att visa att växtbaserade mejerialternativ inte är så farligt som de verkar tro och att en klassisk semla inte behöver innehålla komjölk för att vara god.

Även Nikos Bestas, som arbetar som it-ingenjör till vardags, deltog.

– Arlas nuvarande affärsmodell bygger på djurprodukter, vilka har visat sig vara en av huvudorsakerna till miljömässig katastrof för vår planet, säger han.

– I bästa fall kan de här goda semlorna ge Arla tanken att det är fullt möjligt att växla om till ett framgångsrikt växtbaserat företag.

Helt lyckat blev dock inte besöket hos Arla. När personerna anlände till kontoret i Solna fick de enligt egna uppgifter bara prata med personer i receptionen. Den önskade fikastunden med representanter från Arlas ledning uteblev.

Rättelse: I en tidigare version skrev vi att privatpersonerna hade överlämnat de växtbaserade semlorna till Arlas ledning. Detta har nu korrigerats efter att nya uppgifter tillkommit.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV