Radar · Politik

Högerbudgeten avbryter arbete mot hedersvåld

Delmos direktör Anders Kessling har nu i uppdrag att avveckla Delegationen mot segregation.

Myndigheten Delmos, Delegationen mot segregation, kommer att avvecklas som en konsekvens av den nya budgeten. Bland annat måste ett uppdrag om hedersvåld avbrytas.

Redan inför budgetåret 2019 var Delmos, Delegationen mot segregation i blåsväder, då Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna förespråkade en nedläggning. Delmos blev kvar tack vare januariavtalet men den budget från samma partier som nyligen röstats igenom innebär att Delmos går i graven från 2023. I sitt regleringsbrev från regeringen har de i dag fått i uppdrag att förbereda avveckling av myndigheten. Delmos direktör Anders Kessling hoppas att det arbete de gjort hittills ändå kan fortsätta att vara användbart.

– Jag tycker vi behöver fokusera på långsiktigheten i den här frågan som är väldigt viktig. Jag hoppas man kan ta tillvara på de nya och unika analyser vi har gjort och att man fortsätter använda sig av segregationsbarometern och områdestyperna som vi har skapat tillsammans med SCB, där områden med socioekonomiska utmaningar definieras. Många använder polisens lista, men handlar det om socioekonomiska förutsättningar är det inte den de bör använda utan våra områdestyper.

Ryckigt av staten

Det kan fortfarande läggas fram nya förslag i vårpropositionen om myndighetens vara eller icke vara, men Anders Kessling och hans medarbetare kan just nu enbart fokusera på att lösa årets uppdrag som det nu är formulerat, det vill säga att förbereda avveckling samtidigt som verksamheten ska bedrivas under 2022.

Vissa uppdrag, till exempel ett om hedersrelaterat våld och förtryck dit regeringen vikt 2 miljoner åt myndigheten, måste dock avbrytas. Anders Kessling beklagar ”ryckigheten i frågan” och betonar att kommunerna och regionerna är en viktig motor.

– Vi har fått väldigt positiv respons från kommuner och regioner på vårt arbete och den kunskap vi tar fram. Staten behöver göra sin del och ha långsiktiga samarbetsstrukturer med kommuner och regioner, eftersom arbetet görs på deras nivå.

Delegationen mot segregation inrättades den 1 januari 2018, med uppdrag att bidra till att minska och motverka segregation i samhället och förbättra situationen i socioekonomiskt utsatta områden.