Glöd · Ledare

Från dem som inte har till dem som har

Lucia är passerad och nedräkningen till jul har börjat. En högtid som framställs som en tid för godhet och solidaritet men bakom det där mysiga finns en massa förtryck och utsugning. Då tänker jag inte på berusade släktingar som gör livet förjävligt för barn, kvinnor och och andra. Jag tänker inte heller på de förljugna kristna sagor som sprids som får dagens antivaxxare att framstå som sanningssägare. Nej, jag tänker på det där som de allra flesta deltar i.

Nästa vecka kommer över 300 000 grisar ligga på de svenska julborden. Trots att vi löpande får rapporter om vanvård och alla vet hur djurindustrin fungerar tycker en majoritet av svenska folket att julskinka är viktigast för att julen ska kännas som en riktig jul. Trots klimatlarmen, trots att vi vet att köttindustrin är ett av de stora problemen så trycker vi i oss djur som om vi inte hade ett intellekt att välja med. Trots att vi vet att det är djurindustrin som ligger bakom de flesta andra pandemier i modern tid kan vi inte ens i pandemitider avstå den där skinkmackan.

”Möjligheten att åter fira tillsammans kommer driva försäljningstillväxten i årets julhandel. Större julbord och fler paket under granen väntar när vi äntligen kan träffas vid årets största högtid” spår Svensk handels bolag HUI Research som tror och hoppas på en tillväxt för julhandeln på 3 procent och 5 procent för ”sällanköpsvaruhandeln”. Det är framför allt mode, sport och fritid samt leksaker som förväntas stå för den ökningen.

Totalt beräknas försäljningen i december landa på 86,7 miljarder eller 8 330 kr per person i Sverige, vilket förstå som alltid är ett nytt rekord. Detta trots att vi vet att vår prylkonsumtion, tillsammans med flygande och köttkonsumtion, är ett av skälen till att Sverige är en global värsting när det gäller klimat och miljö i stort. Trots att vi vet att varje pryl, inte minst importerad elektronik som leksaker ofta är nuförtiden, alltid sker på bekostnad av folk i andra delar av världen och kommande generationer.

Men vi får i alla fall lite ”välförtjänt” ledighet tillsammans. Ja åtminstone om vi tillhör den krympande skalan med ett fast jobb. De flesta övriga, arbetslösa, sjukskrivna, utförsäkrade, giggjobbare och timanställda de ska passa på att leta jobb och jobba mer än någonsin medan vi andra är lediga.

För i arbetslinjens heliga land är arbete och mer arbete det finaste du kan göra och gör du det riktigt bra får du ledighet runt jul. Medan alla de där andra tvingas jaga smulorna i form av jobb som de fast anställda inte vill göra eller ens finns, när vi övriga ska tugga på grisens skinka och packa upp elektronikpaket från andra sidan världen.

Annika Strandhäll och regeringen har ännu inte tagit beslut om slutförvaringen av kärnavfallet.

Annika Strandhälls löfte till högeroppositionen att pressa fram ett beslut om en slutförvaring som ska hålla i 100 000 år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV