Zoom

Bh-trenden som fick fart av pandemin

Bygel-bh:n har backat men har fortfarande en trogen kundkrets.

Ett nödvändigt stöd eller en obekväm eftergift för den manliga blicken? En befriare eller en förtryckare? Bh:n trycker in, lyfter upp och skapar debatt. Och som allt annat har den drabbats av en pandemieffekt

Redan innan coronapandemin bröt ut fanns det en ”no bra”-rörelse. Men pandemin, hemarbetet och behovet av kläder som var bekväma snarare än snygga fick allt fler att lämna bh:n i byrålådan.

Till exempel visade en Ifop-undersökning att redan tre månader in i den franska nedstängningen hade andelen kvinnor som inte använde bh stigit från tre till åtta procent. Bland kvinnor under 25 uppgav 18 procent att de slutat ha bh.

Men pandemin innebar inte någon dödsstöt för bh:n, även om många valde bort den. I stället fick mjukare modeller ett uppsving medan bygel-bh:arna backade.

I Storbritannien rapporterade Figleaves redan i mars 2020 att deras försäljning av bygellösa bh:ar ökat med 40 procent jämfört med samma vecka året före. I USA har försäljningen av bygellösa bh:ar ökat med 14 procent under pandemin, enligt marknadsundersökningsföretaget NPD.

De bygellösa bh:arna är inte bara enkla sportvarianter utan även raffigare modeller
De bygellösa bh:arna är inte bara enkla sportvarianter utan även raffigare modeller. Foto: Duygu Getiren/TT

Mjukare trend

Även i Sverige märks en tydlig trend mot mjukare och mer följsamma bh:ar, rapporterar kedjor som Lindex och Kappahl. Det är en trend som började redan före pandemin.

Men det är inte så enkelt med kläder att vi bara väljer det som känns bäst för oss själva. Det vi bär närmast vår egen hud påverkar hur andra ser oss. Även kvinnor som inte behöver bh som stöd för bysten väljer ändå att ha det.

– Man ska ha bh för att räknas som fullt påklädd. Att inte ha bh kan uppfattas som störande, säger Emma Severinsson, lektor i modevetenskap på Lunds universitet.

Hon tar som exempel när modeller går barbröstade på catwalken eller skådespelare på röda mattan utan bh. Eller feministrörelsen Femen eller ammande kvinnor. Att ha bh är normen.

Även om bh:n fyller en praktisk funktion för många är den mer än så.

– Det är ett erotiskt laddat plagg. Den marknadsförs ju inte först och främst som praktisk.

Bh:n har i alla tider använts för att forma ideal. Från 20-talets platta byst, till 50-talets strutbröst och 90-talets pushade behag. Innan dess var det korsetten som höll allting på plats.

– I Sverige fanns i slutet av 1800-talet dräktreformrörelsen som protesterade mot det korsetterade modet. De menade att korsetten hindrade kvinnor från att röra sig naturligt och protesterade mot att man skulle forma kroppen efter ett ideal som satts av den manliga blicken, berättar historikern Karin Carlsson som skrivit boken ”Kvinnosaker”.

En medlem av Women's Liberation Party slänger en bh i en soptunna i protest mot Miss Amerika-tävlingen 1968
En medlem av Women's Liberation Party slänger en bh i en soptunna i protest mot Miss Amerika-tävlingen 1968. Foto: AP/TT

Första bh:n

Fransyskan Herminie Cadolle brukar nämnas som en av de första som tillverkat bh:ar. I slutet av 1800-talet var hon trött på korsetten och hur den tryckte ihop, och så skapade hon en tvådelad korsett. 1900 ställde hon ut den på världsutställningen i Paris.

Mary Phelps Jacobs, också känd som Caresse Crosby, i USA var den första som tog patent på en bh, det gjorde hon 1914. Historien som etablerats är att hon skulle gå på bal, men korsetten störde klänningens fall så hon tog två näsdukar och sydde ihop med ett band. Succé.

Bh:n befriade kvinnorna från korsetten, men i dag betraktas den också som ett verktyg för att tygla och forma kvinnors kroppar.

– Beroende på när i tid man tittar på det så kan bh:n vara en befriare eller, som på 60-talet, en symbol – en kraftfull sådan – för kvinnoförtryck, säger Karin Carlsson.

Men det kanske kändaste stridsropet – ”Bränn bh:n” – bygger på en myt, berättar hon.

– Det hände aldrig. Det var något medierna skapade efter en feministisk protest vid en amerikansk skönhetstävling. De protesterande kvinnorna hade med sig en soptunna där de slängde saker de tyckte gjorde kvinnan till objekt – lösögonfransar, klackskor, playboy och bh:ar. Men tunnan brann aldrig.
Det sena 60-talets feministiska debatt påverkade bh-användandet, säger Emma Severinsson.

– Det syns en nedgång för bh:n på 1970-talet, man ska ha en friare klädstil, det ska vara bekvämt. Det betyder förstås inte att alla kastar bh:n, men där ser man att det finns en feministisk diskussion.

På 1990-talet hamnade bh:n i blickfånget igen genom H&M:s reklamaffischer, men nu såg debatten annorlunda ut.

– Det var inte just bh:n, fast det var det som såldes, utan nakenheten och att ta plats i det offentliga rummet. Plötsligt var man inte påklädd med en bh utan avklädd, säger Emma Severinsson.

– På 1990-talet omgärdades bh:n av en moralisk diskussion, medan det på 1960- och 70-talet finns en feministisk diskussion.

Bh:n har i alla tider använts för att forma bysten efter vad som varit modernt
Bh:n har i alla tider använts för att forma bysten efter vad som varit modernt. Bild tagen i New York 1950. Foto: Bob Wands/AP/TT

Råd på nätet

Behöver man ha bh? Den som frågar nätet till råds får argument både för och emot. Bland annat påstås att bygel-bh ökar risken för bröstcancer, något som tillbakavisas av bröstmottagningarna på Södersjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset som TT varit i kontakt med.

Det sägs också att brösten bli friskare och starkare utan bh, men samtidigt det omvända – att inte ha bh ska orsaka hängbröst.

Richard Lewin är ordförande för Svensk förening för estetisk plastikkirurgi. Han tycker att det senare skulle kunna vara rimligt.

– Om något hela tiden töjs så kan man tänka sig att om något hänger tungt och tynger kan det töjas ut. Man kan tänka sig att bh minskar att det tynger och töjs.

– Men det finns ingen bra forskning om vilken effekt bh har, tillägger han och pekar på svårigheterna med att genomföra sådana studier.

Den forskare som tänker studera bh:ns påverkan måste följa en grupp under lång tid och skulle behöva en grupp som alltid har bh och en grupp som aldrig har det. Alternativt en grupp som har bh på ena bröstet men inte på det andra för att kunna jämföra.

Påståendet att det skulle stärka bysten att gå utan bh tror Richard Lewin mindre på. Bröst i sig är inga muskler utan består av mjölkkörtlar, mjölkgångar och fettvävnad.

– Att inte ha bh ger kanske en viss statisk belastning, men vill man stärka bröstmusklerna är det nog bättre att gå på gymmet.

Utan bh upplevs man inte som riktigt påklädd, hur avklädd man än är i övrigt
Utan bh upplevs man inte som riktigt påklädd, hur avklädd man än är i övrigt. Bild från modevisning i Florens 1968. Foto: Mario Torrisi/AP/TT

Teknisk produkt

Rent medicinskt ser Richard Lewin inga skäl till att ha, eller inte ha, bh. I den mån någon får problem av att bära bh handlar det snarare ofta om att man har fel storlek, säger han.

Det är en hel del som ska stämma för att en bh ska sitta bekvämt. En bh är en tekniskt komplicerad produkt och det finns ett par saker att ta hänsyn till.

– Vissa kunder köper för stor omkrets, och då halkar bh:n runt och sitter inte rätt, säger Elin Herngren, design och buying manager på Lindex underklädesavdelning.

Om bh:n sitter för löst runt kroppen är ett vanligt problem att axelbanden skär in i axlarna. Men det är bandet under bysten som ska bära tyngden, axelbanden ska bara hålla bh:n på plats.

Det är inte helt enkelt att orientera sig bland modeller, omkretsar och kupor. Elin Herngrens råd är att ta hjälp, de flesta butiker har personal som kan guida. Och att röra sig när man provar – böja sig, skaka, lyfta armarna över huvudet.

– När en bh sitter rätt ska det bara kännas skönt.

Vad händer med bh-lösheten och de mjuka sköna underkläderna när vi ska tillbaka till kontoren? En gammal bekant har hittat tillbaka till modeuppslagen och en butik nära dig.

Korsettdramat ”Familjen Bridgerton” har gjort succé på Netflix och i juli poserade Billie Eilish i korsett på omslaget till Vogue. I november gjorde Adele samma sak – och sökningarna på nätet efter korsetter från Vivienne Westwood ökade med över 70 procent.

Emma Severinsson tror att den svängningen hade kommit oavsett om vi haft en pandemi eller inte.

– Pandemin har kanske gjort att vi längtat efter något annat, men modet är cykliskt så det hade nog dykt upp ändå.

Fakta: Läderband och suspensoarer – en bh-historia

I antikens Rom brukade kvinnorna hålla bysten på plats med ett brett tyg- eller läderband kallat strophium.
Korsetter användes av kvinnor, men även män, från 1500-talet och in på 1900-talet för att forma kroppen. Korsetternas utformning växlade med modet. Modellerna har varit långa och gått ned över höfterna och korta och koncentrerade kring midjan. Korsetten har använts för att göra kroppen timglasformad eller S-formad – beroende på hur modet sett ut.
Herminie Cadolle presenterade 1900 en tvådelad korsett på världsutställningen i Paris. Fem år senare började hon sälja överdelen separat.
Mary Phelps Jacobs tog 1914 patent på ”en bysthållare med bar rygg”. Hon övertalades senare av sin make att sälja patentet till Warner Brothers Corset Company som tjänade miljarder på det. Mary Phelps Jacobs var inte bitter för det, utan ska ha skrivit ”Jag kan inte påstå att bh:n någonsin kommer att ha en lika viktig plats i historien som ångbåten, men det var jag som uppfann den”.
Sport-bh:n uppfanns på 1970 av tre amerikanska kvinnor – Hinda Miller, Lisa Lindahl och Polly Smith. Deras första prototyp var två hopsydda suspensoarer.

Fakta: Tips när du väljer bh

Mät omkretsen under bysten, många har bh:ar som sitter för löst runtom och då inte ger rätt stöd. Bh-bandet ska sitta rakt runt kroppen, det är särskilt viktig om man har större byst. En bra regel är att du ska få in två fingrar under bandet.
Prova en större kupstorlek, brösten och behoven ändras med tiden. Om du byter till en mindre omkrets så behöver du gå upp en kupstorlek.
Axelbanden ska inte skära in, justera längden. De ska inte göra hela jobbet, det mesta av bystens tyngd ska bäras upp av omkretsen.
Rör lite på dig när du provar, sträck armarna över huvudet, dansa – bh:n ska sitta bra i alla lägen.
Prova med kläder på så ser du att du får den formen och silhuetten du vill ha.
Källa: Elin Herngren, Lindex