Radar · Utrikes

Talibanerna lovar amnesti och säkerhet

Talibanledaren mulla Abdul Ghani Baradar, i mitten, fotograferad i Ryssland i våras.

Talibanerna i Afghanistan utfärdar en ”allmän amnesti” för regeringstjänstemän och uppges fila på sitt framtida styre. Samtidigt fortsätter evakueringarna från Kabuls flygplats, där skräckscener har utspelats.

”En allmän amnesti har utfärdats för alla. . . så ni kan återgå till era rutiner med tillit”, heter det i ett uttalande från extremiströrelsen som återges av nyhetsbyrån AFP.

Huvudstaden Kabul rapporteras vara tyst och lugn efter det dramatiska maktövertagandet som följde på talibanernas blixtoffensiv. Talibanerna har upprättat kontroller i staden och samlat in vapen från civilbefolkningen, med motivet att rörelsen nu tar över skyddet av civila. Den afghanska nyhetssajten Tolo News rapporterar att talibanföreträdare besökt redaktionsområdet, att de kontrollerat säkerhetspersonalens vapen samt samlat in vapen som delats ut av det tidigare styret – och lovat säkerhet.

”Ingen olämplig behandling av anställda förekom”, skriver Tolo News.

Har ögonen på sig

Med talibanernas skräckvälde för 20 år sedan i minne uttrycker Kabulbor som nyhetssajten talat med önskningar om att mänskliga rättigheter, i synnerhet kvinnors och flickors, nu respekteras. Men de vädjar också om fred och lugn.

– Landsomfattande säkerhet måste säkras, människor är trötta på kriget, säger huvudstadsinnevånaren Fazi Rabi.

– Nästa regering måste representera alla människor och vi måste ha stabilitet, säger Kabulbon Ahmad Farid.

Talibanerna verkar medvetna om att de har sina landsmäns och omvärldens ögon på sig. Diskussioner om en framtida regering pågår i Doha och rörelsen har kontakt med såväl världssamfundet som politiska partier i Afghanistan, enligt Tolo News.

– I nuläget är det vi som testas för nu är vi ansvariga för folkets säkerhet, säger rörelsens biträdande politiska ledare mulla Abdul Ghani Baradar.

Det var han som så sent som i juni sade att kvinnor och minoriteter ska skyddas i ett framtida Afghanistan och att ”faciliteter ska tillhandahållas” för att kvinnor ska kunna arbeta och utbildas.

Ångrar inte uttåg

Samtidigt fortsätter evakueringarna av västerländsk ambassadpersonal och lokalanställda från den USA-kontrollerade flygplatsen i Kabul. Fler amerikanska soldater har landat där, sammanlagt 6 000 ska säkra utträdet.

Under måndagen utbröt dödligt kaos på startbanan då flera hundra afghaner försökte komma med de flyg som lyfte. Minst fem dog när desperata människor försökte tränga sig ombord på planen. Under en tid stängdes flygplatsen, men nu har trafiken återupptagits.

– När evakueringen är klar, fullföljer vi uttåget och avslutar USA:s längsta krig, säger USA:s president Joe Biden i ett tal till sina landsmän.

Biden, som i april fattade beslutet att ta hem alla USA-soldater efter närmare 20 års insats, har fått kritik för den kaotiska utvecklingen i Afghanistan. Men i talet sade han att han inte ångrar sig.

– Amerikanska soldater ska inte utkämpa och dö i ett krig som afghanska soldater inte själva är beredda att utkämpa, sade han och lade till att USA inte kan föra inbördeskrig åt en annan nation.

Skulden för landets snabba fall i talibanernas händer lägger Biden på den afghanska armén och regeringen, som han menar har fått alla chanser att skapa sin framtid.

Bush: "Djup sorg"

Bidens företrädare George W Bush, som fattade beslutet om invasionen 2001, säger i ett uttalande att han känner ”djup sorg” över det som sker i Afghanistan.

”Laura och jag har följt den tragiska utvecklingen i Afghanistan med djup sorg. Våra hjärtan är tyngda, både för Afghanistans folk som lidit så mycket och för amerikaner och Natoallierade som offrat så mycket”, heter det enligt nyhetsbyrån Reuters.

USA:s utrikesdepartement har meddelar att landet enbart kommer att erkänna en talibanstyrd regering om de följer mänskliga rättigheter, även för kvinnor.

– Vår hållning mot en framtida regering styrs av dess handlingar. Det beror helt på vad talibanerna gör, säger Ned Price, talesperson för USA:s utrikesdepartement.

Fakta: Talibanerna

Talibanrörelsens ideologi kombinerar en fundamentalistisk islamtolkning med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.
Formellt föddes rörelsen 1994, men grunden lades långt tidigare i de pakistanska flyktingläger dit många afghaner flydde undan den sovjetiska invasionen 1979.
Efter Sovjetunionens nederlag och uttåg 1989 följde det så kallade fortsättningskriget, då de krigsherrar som med stöd från bland andra USA bekämpat invasionen vände vapnen mot varandra.
Talibanerna lovade att ersätta kaoset med ordning. 1996 erövrade rörelsen huvudstaden Kabul och kontrollerade fram till den USA-ledda invasionen 2001 den stora merparten av landet.
Talibanernas maktutövande var konservativt, brutalt och godtyckligt. Musik förbjöds, avrättningar genomfördes inför publik, kvinnors frihet inskränktes kraftigt och skolundervisning för flickor stoppades.
Den 15 augusti 2021 gick talibanerna återigen in i Afghanistans presidentpalats. Maktövertagandet kom efter en blixtoffensiv som skedde parallellt med att USA och dess allierade börjat dra tillbaka sina sista soldater från det krigshärjade Afghanistan.
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV