Radar · Utrikes

Indisk journalist säger ifrån: ”Vitt privilegium” att vara anti-vaccin

I indien ringlar köerna för att få covidvaccin långa.

Det är ”första världens vita privilegium” att säga nej till vaccin, menar journalisten Barkha Dutt, som i en krönika i Washington Post beskriver hur covidpandemin varit förödande i hennes hemland Indien och hur bristen på vaccin kommer att leda till än mer förödelse.

Indiska journalisten Barkha Dutt, som bland annat är kolumnist för the Hindustan Times och the Washington Post, har i sin senaste krönika i den sistnämnda tidningen skrivit om hur upprörd hon blir på många amerikaners attityd mot covidvaccinen och hur Bidens administration uppmanat lokala myndigheter att betala 100 dollar till de som vaccinerar sig för att öka vaccinationsviljan.

Hennes egen far dog i Covid strax innan han skulle få sin andra vaccindos, och hon har själv rapporterat om hur pandemin har härjat i Indien, hur antalet döda tros vara upp till fem gånger den officiella statistiken, hur personer dött på gatan utanför sjukhusen på grund av brist på platser och brist på syrgas och hur personer tvingats sälja land och familjesmycken för att kunna ha råd med sjukhuskostnaderna.

"Det är självgott"

– När vi tittar på vad som händer i USA från, låt oss säga, Delhi, är det häpnadsväckande att människor som har tillgång till vacciner väljer att inte få en spruta. Och du vet, det är antivetenskap. Det är självgott. Det är väldigt mycket ett första världens vita privilegium, eftersom stora delar av världen inte har tillgång till vacciner, säger hon i en intervju med Democracy Now.

I Indien har mindre än tio procent blivit fullvaccinerade och lokalt syns utbrott av en tredje våg blossa upp i landet.

– Krisen i mitt land är att vi inte har tillräckligt med vacciner. Annars har vårt vaccinationsprogram varit ganska smidigt. Så det finns serpentinrader av människor som väntar på att få ett vaccin, och vårt problem är att det inte finns tillräckligt med vacciner, säger hon till Democracy now.

Indiens regering har satt upp ett mål om att vaccinera alla vuxna i landet fram till slutet av året, men Barkha Dutt ser inte det målet som realistiskt i dagsläget, då man på en bra dag vaccinerar omkring 4 miljoner människor. Det skulle behövas 9 miljoner vaccinationer per dag för att nå upp till det målet, vilket betyder en drastisk ökning av antalet tillgängliga vaccin, antingen genom produktion eller från marknaden.

Många barn utan utbildning

Men då världens rikaste länder köpt upp det mesta av vaccinen på marknaden, och nu dessutom planerar för en tredje dos för riskgrupper samt en vaccinering av barn från tolv års ålder finns det i dagsläget inte tillräckligt med vaccin för att vaccinera befolkningen i världens fattigaste länder tillräckligt snabbt.

MRNA-vaccinerna, såsom de från Pfizer och Moderna, har visat sig vara effektiva och säkra också för barn, och därför vill Indien nu få tillgång till dessa, inte minst för att kunna öppna skolorna igen. Barkha Dutt säger till Democracy Now att Indien förmodligen är det enda landet i världen där fysiska skolor mestadels inte har öppnat på mer än 500 dagar.

– Och på grund av den digitala klyftan, eftersom endast 11 procent av Indien har tillgång till en digital datorenhet, så betyder det ingen utbildning för fattiga barn. Det betyder att man förlorar – för miljontals fattiga barn betyder det ingen utbildning alls – och då i synnerhet för tjejer. I hem där det finns en smartphone betyder det att pojken kommer att få telefonen, och inte flickan, och dessa tjejer pressas sedan in i barnäktenskap. Jag förklarar allt detta för att understryka varför mRNA-vaccinen är så desperat viktiga för länder som mitt, säger hon.