Radar · Djurrätt

Djurrättsaktivister filmade i grisstall – i dag inleds rättegången

I dag inleds rättegången mot sex djurrättsaktivister som tog sig in på ett grisstall i Kristianstad och filmade grisarna.

De tog sig in på en gård och filmade grisar för att belysa deras situation. Nu åtalas de för olaga intrång. I dag inleds rättegången mot de sex djurrättsaktivister som deltog i aktionen på en gård i Kristianstad.

Det var i november 2019 som ett 20-tal djurrättsaktivister tog sig in på ett grisstall i Kristianstad och filmade samt fotade djuren som befann sig i stallet. Aktionen genomfördes inom kampanjen Total insyn, som numera är en förening. Under aktionen ska filmen från stallet ha publicerats på sociala medier.

En djurskötare som arbetade på gården upptäckte personerna och tillkallade polis när aktivisterna vägrade lämna.

En av personerna som deltog i aktionen har dömts till böter och ytterligare sex åtalas nu för olaga intrång. Under tisdagen inleds rättegången.

Flera av djurrättsaktivisterna som deltog uppger att syftet var att belysa grisarnas levnadsförhållanden. I förhör med polisen ska en av deltagarna ha uppgett att handlingen var nödvändig samt att avsikten var att upplysa allmänheten om hur djurhållningen i Sverige ser ut, enligt SVT nyheter.

I samband med rättegången håller organisationen Total insyn en stödaktion utanför Kristianstad tingsrätt.

– Vi behöver total insyn på gårdar och slakterier som utnyttjar djur för ekonomisk vinning. När det kan ta myndigheter upp till tio år innan de granskar en gård behöver vi dokumentera missförhållanden och fruktansvärda levnadsförhållanden för Sveriges djur, säger Linda Lindström, ordförande i föreningen Total insyn, i ett pressmeddelande.

Läs mer: ”Vi kräver total insyn – övervaka djurindustrin med kameror”