Radar · Utrikes

Två palestinska aktivister bland årets 100 mest inflytelserika personer

Muna el-Kurd under ett polisingripande i Sheikh Jarrah tidigare i år.

De palestinska aktivisterna, och tillika tvillingarna, Muna och Mohammed El-Kurd har utsetts till två av världens 100 mest inflytelserika personer av tidningen Times.

De 23-åriga tvillingarna har under det senaste året blivit ansiktena utåt för rörelsen som vill stoppa israeliska bosättare i det palestinska området Sheikh Jarrah i Östra Jerusalem.

El-Kurd-familjen har i över ett decennium kämpat tillsammans med flera av sina grannar för att inte tvingas lämna sitt hem i Sheikh Jarrah till följd av israeliska bosättare. I samband med att våldet ökade i våras greps både Muna och Mohammed El-Kurd.

Ändrat retoriken

”Genom inlägg i sociala medier och medieframträdanden har syskonen och aktivisterna Mohammed och Muna El-Kurd givit världen ett fönster till hur livet under ockupation i östra Jerusalem var under våren. Det hjälpte för att ändra retoriken gällande Israel och Palestina”, skriver Times om nomineringen.

Sheikh Jarrah är ett bostadskvarter nära Gamla stan i östra delen av Jerusalem. Här ligger bland annat det brittiska och svenska konsulatet.

1,5 miljoner statslösa

I samband med Israels bildande 1948 bildades, fördrevs cirka 750 000 palestinier från Palestina. En stor del hamnade i flyktingläger i Östra Jerusalem, Västbanken, Jordanien, Syrien och Gaza. I dag är de 1,5 miljoner statslösa flyktingar som får förnödenheter via FN.

Området där Sheikh Jarrah ligger kontrollerades efter kriget 1948 av Jordanien och 28 flyktingfamiljer som tidigare fördrivits från västra Jerusalem, och andra platser som nu blivit Israel, flyttades hit 1952 med hjälp av FN.

Palestinierna menar att Israel, med sin expansion, försöker att sudda ut allt palestinskt från Östra Jerusalem – ett område Israel ockuperade och därefter annekterade efter Sexdagarskriget 1967.

Läs mer: 
Konflikten kvarstår: ”Israel vill rensa Östra Jerusalem på palestinier”